24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

Το Κυνήγι του Λιονταριού με Τόξο / Hunting the Lion with Bow and Arrow

22/9/2017, 19:00, Δαναός 2

Πενήντα χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία, η ταινία ορόσημο του εθνογραφικού σινεμά μας ταξιδεύει στην ερημώδη περιοχή μεταξύ της Δημοκρατίας του Νίγηρα και του Μάλι, συλλαμβάνοντας την τελετουργική καθημερινότητα μιας φυλής κυνηγών. Επετειακή προβολή, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Ζαν Ρους. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

Hunting the Lion With Bow And Arrow

Από το 1957 ως το 1964, ο κορυφαίος ανθρωπολόγος και σκηνοθέτης Ζαν Ρους ταξιδεύει στην ερημώδη περιοχή μεταξύ του Νίγηρα και του Μάλι, ακολουθώντας τους κυνηγούς Σονγκάι, τους μοναδικούς της φυλής τους που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν λιοντάρι. Ο Ρους καταγράφει με σεβασμό την τελετουργική καθημερινότητα ενός κυνηγιού όπου η τεχνική και η μαγεία αποτελούν αδιάσπαστα στοιχεία της όλης διαδικασίας.

Ταινία ορόσημο για το εθνογραφικό σινεμά, «Το Κυνήγι του Λιονταριού με Τόξο» προβάλλεται στις Νύχτες Πρεμιέρας τιμώντας μία διπλή επέτειο, καθώς φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη του προβολή αλλά και ένας αιώνας από την γέννηση του δημιουργού του: ενός κινηματογραφιστή που θόλωσε περίτεχνα τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, υπήρξε πρωτοπόρος του σινεμά βεριτέ στη Γαλλία και αποτέλεσε έναν από τους πρωτεργάτες στην άνθιση του Νέου Κύματος.

Σκηνοθεσία: Jean Rouch
Σενάριο: Jean Rouch
Φωτογραφία: Jean Rouch
Μοντάζ: Dov Hoenig, Jose Matarasso
Εμφανίζονται: Tahirou Koro, Issiaka Moussa, Belebia Moussa, Wangari Moussa, Yaya Koro

Γαλλία | 1967 | Έγχρωμο | DCP | 88' | Γαλλικά

 


  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-10 00:00:00



   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   Ειδικές Προβολές

   Ειδικές Προβολές

   Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάθε χρόνο φέρνουν σε επαφή το κοινό με το έργο μεγάλων σκηνοθετών, των οποίων οι ταινίες θεωρούνται πλέον κλασικές και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Κλασικά διαμάντια του παγκόμιου κινηματογράφου σε ειδικές, επετειακές προβολές με αποκατεστημένες κόπιες. Classic!

   Donnie Darko

   Donnie Darko

   Το απόλυτο καλτ φιλμ των '00s, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη και μάλιστα στην 4Κ δόξα που του αξίζει. Dark. Darker. Darko.

   Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus

   Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus

   Ένα τάγμα από Αγγλίδες καλόγριες μιας επιβλητικής μονής των Ιμαλαΐων παλεύει όχι μόνο με τη μυστηριακή σαγήνη του πρωτόγονου τοπίου, αλλά και με τις ορμές τους, τις οποίες εγείρει η άφιξη ενός αγνωστικιστή άντρα. Θέαμα ανυπέρβλητου κάλλους, ο τεχνικολόρ 'Μαύρος Νάρκισσος' βαδίζει ονειροπαρμένος σε ανεξερεύνητα μονοπάτια των ανθρώπινων επιθυμιών. Και τα ίχνη που αφήνει πίσω του είναι μερικές από τις πιο μυσταγωγικές εικόνες που γέννησε ποτέ το έγχρωμο σινεμά. Επετειακή προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για ένα από τα αριστουργήματα του αγγλικού σινεμά.

   Βlu

   Βlu

   Το 'blu' είναι ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο συστήνει συνήθειες και ιδέες Ιταλών και Ελλήνων δημιουργών μέσα από το πρίσμα του animation και των ψηφιακών τεχνών. Η δράση αυτή δημιουργεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών με αφετηρία το σχέδιο, το illustration και την κινούμενη εικόνα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και την ψηφιακή δημιουργία. Προβολή σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος Ελεύθερη

   Το Σχολείο μου Βουλιάζει στη Θάλασσα / My Entire High School Sinking Into the Sea

   Το Σχολείο μου Βουλιάζει στη Θάλασσα / My Entire High School Sinking Into the Sea

   Μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ένα σχολείο ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι Σούζαν Σαράντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζον Κάμερον Μίτσελ δανείζουν τις φωνές τους σε ένα ενήλικο καρτούν-αλληγορία για τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, υπέροχα ζωγραφισμένο με κηρομπογιές, μαρκαδόρους και ακουαρέλα. Προβολή σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros.