24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

Το Ελληνικό Σινεμά στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Τρεις πολυαναμενόμενες ταινίες της πρόσφατης παραγωγής σε πανελλήνια πρεμιέρα, μαζί με το αφιέρωμα στο μαγευτικό σινεμά του Γιώργου Πανουσόπουλου, εγκαινιάζουν το φετινό ελληνικό πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. 

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, μετά την ανακοίνωση για την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Σ’αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» και το πλήρες αφιέρωμα στην φιλμογραφία του, ανακοινώνουν τρεις από τις πιο υψηλά προσδοκώμενες νέες ελληνικές ταινίες που θα κάνουν την πανελλήνια πρώτη προβολή τους στο Φεστιβάλ. Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη, μετά το Σάντανς, το Ρότερνταμ και τις διακρίσεις σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, το «Third Kind» του Γιώργου Ζώη που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών και το «Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» που σηματοδοτεί την κινηματογραφική επιστροφή της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν («Δρόμοι και Πορτοκάλια», «Μπαρ») θα προβληθούν φέτος για το κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας.

Αναλυτικά οι πληροφορίες για τις ταινίες:

Οίκτος του Μπάμπη Μακρίδη 

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μπάμπη Μακρίδη, ενός από τους πιο ταλαντούχους και ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, αποτελεί μία από τις σημαντικές προσθήκες στο φετινό ελληνικό πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας. Η πανελλήνια πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή της, σε συνεργασία με την εταιρεία StraDa Films και στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Δρακόπουλο, ο «Οίκτος» είναι η ιστορία «ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη, που έχει τόση ανάγκη τον οίκτο, που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να τον εκμαιεύσει από τους άλλους. Αυτή είναι η ζωή ενός άνδρα σ' έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι' αυτόν».
 
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση που εγκαινίασε το «L», ως η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετείχε ποτέ στο διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance, το 2012, ο «Οίκτος» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance, και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα World Cinema Dramatic Competition, ενώ κέρδισε και τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού. Το σενάριο υπογράφουν από κοινού ο Μπάμπης Μακρίδης και ο Ευθύμης Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Αστακός») και δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για την πρεμιέρα της υψηλά προσδοκώμενης ταινίας στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Η ταινία «Οίκτος» θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από την εταιρία Strada Films, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κωτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης

Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια​ της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν

Σκοτεινό παραμύθι με φόντο τη σύγχρονη μητρόπολη, περιπέτεια εκδίκησης τοποθετημένη στην καρδιά της Αθήνας, η πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και πολλά ακόμη: έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς συνοπτικά την καινούργια δημιουργία της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν, τρίτη κατά σειρά μιας ξεχωριστής φιλμογραφίας, που μετρά στο παρελθόν το «Δρόμοι και Πορτοκάλια» (1996), όπως και το «Μπαρ» (2003).

Η ταινία διηγείται την εξής ιστορία: Η Κλειώ, (Κατερίνα Μισιχρόνη), από πατέρα κίνεζο και κύπρια μητέρα, έχει μεγαλώσει με αγάπη και φως σε ένα μικρό χωριό στους λόφους της Κύπρου. Τη μέρα που κλείνει τα 18 της χρόνια μαθαίνει ότι ο πατέρας της δεν έχει πεθάνει από φυσικές αιτίες αλλά έχει δολοφονηθεί από την κινεζική μαφία, στην Chinatown της Αθήνας.  Βαθειά πληγωμένη από την απουσία, ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Ο μάγειρας Λιν (Richard Ng), παλιός φίλος του πατέρα της, αναλαμβάνει να την προετοιμάσει και σύντομα ο νεαρός βοηθός του (Chris Li), την ερωτεύεται.

Καθώς η Κλειώ μαθαίνει να μαγειρεύει, οι φυσικές της ικανότητες έρχονται στην επιφάνεια και παρά τις συμβουλές του δάσκαλου της για υπομονή και σύνεση, η Κλειώ αρχίζει την εκδίκηση της. Σύντομα πέφτει στην παγίδα του εχθρού, αλλά η μητέρα της (Θέμις Μπαζάκα) μεταφέρει τα νέα στην Κύπρο και σύντομα ο Θείος Τάκης με μεγοσειακές ιδέες για την εκδίκηση έρχεται να την βοηθήσει. Η Κλειώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους δολοφόνους του πατέρα της και στην πορεία αντιλαμβάνεται ότι ο μεγαλύτερος της εχθρός είναι το δικό της σκοτεινό και επικίνδυνο πεπρωμένο.

Συντελεστές
Ηθοποιοί: Κατερίνα Μισιχρόνη, Richard Ng, Chris Li, Jaqueline Chang, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Στάνκογλου, Master Tang Tung Wing, Κούλλης Νικολάου
Σενάριο: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη - Κνούτσεν
Σκηνοθεσία σκηνών μάχης:  Αntjie Rau/ Master Tang Tung Wing

Third Kind του Γιώργου Ζώη

Πανελλήνια πρεμιέρα, αμέσως μετά την παγκόσμια πρώτη παρουσίασή της στο επίσημο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών, η νέα μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη («Casus Belli» του 2010 και «Interruption» του 2015) είναι επιστημονικής φαντασίας και γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
Σενάριο: Γιώργος Ζώης / Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Εffi Rabsilber, Νικόλας Χανακούλας, Miankhail Waris Awalgul
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με μεγάλο χορηγό την Cosmote TV, θα ανοίξει την αυλαία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018. 
 
Το φετινό πλήρες πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις 12.00 μ.μ., στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις και τα νέα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:  www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Κληρονόμοι», «Ληστεία στο Μουσείο» και «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» οι μεγάλοι νικητές του Φεστιβάλ!

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Κληρονόμοι», «Ληστεία στο Μουσείο» και «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» οι μεγάλοι νικητές του Φεστιβάλ!

   Με την απονομή των βραβείων στα δύο Διαγωνιστικά τμήματα και την προβολή της ταινίας 'Ο Κύριος & το Όπλο ' με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ολοκληρώθηκε η Τελετή Λήξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στο Παλλάς.

   Ζακλίν Λέντζου, Βασίλης Κεκάτος και Νάνσυ Μπινιαδάκη, οι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

   Ζακλίν Λέντζου, Βασίλης Κεκάτος και Νάνσυ Μπινιαδάκη, οι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

   Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου

   Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

   Το πολυαναμενόμενο «High Life» της Κλερ Ντενί απόψε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο φινάλε των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας

   Το πολυαναμενόμενο «High Life» της Κλερ Ντενί απόψε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο φινάλε των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας

   Οι Ρόμπερτ Πάτινσον και Ζιλιέτ Μπινός βρίσκονται παγιδευμένοι στο διάστημα για λογαριασμό μιας από τις πιο υψηλά προσδοκώμενες ταινίες της δεκαετίας, η οποία προβάλλεται στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα Νύχτες Πρεμιέρας λίγες μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη της στο Φεστιβάλ του Τορόντο και τις εντυπωσιακές κριτικές που έλαβε από τον ξένο Τύπο.

   Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας συστήνουν το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

   Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας συστήνουν το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

   Οι ωραίες κινηματογραφικές φιλίες συνεχίζονται με τη συνεργασία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που εγκαινιάζεται με την προβολή της ταινίας 'Η Μιράι του Μέλλοντος', του Μαμόρου Χοσόντα. Σήμερα στις 17:00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1.

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου

   24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου

   Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.