Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αντίο ΙΝΤΕΑΛ μας: 25 στιγμιότυπα από τη νύχτα που πέθανε το σινεμά

Με μια μνημειώδη εκδήλωση ανυπολόγιστης συγκίνησης, που σηματοδοτεί ένα άδικο τέλος εποχής για την πιο αγαπημένη αίθουσα της Αθήνας: Έτσι έσβησε το ΙΝΤΕΑΛ ενώπιον περισσότερων από 800 θεατές, με δάκρυα στα μάτια, σαρωτικά χειροκροτήματα και την πεποίθηση όσων βρέθηκαν εκεί ότι συμμετείχαν σε μια ιστορική βραδιά. Το cinemagazine.gr σας μεταφέρει όσα συνέβησαν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προβολής που έγινε ποτέ στο (πλέον) αξέχαστο σινεμά της οδού Πανεπιστημίου 46.

Με μια κάρτα που εμφανίστηκε στην οθόνη γράφοντας «ΑΝΤΙΟ ΙΝΤΕΑΛ ΜΑΣ 1921-2023» και με συμβολική μουσική υπόκρουση το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα, να ηχεί δυνατά στην αίθουσα εν μέσω σφοδρών χειροκροτημάτων, έπεσαν οι θλιβεροί τίτλοι τέλους για τον πιο ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας. Ένα μεγαλειώδες τοπόσημο, λατρεμένο από εκατομμύρια θεατές, το οποίο αναγκάζεται να διακόψει τις αθρόας προσέλευσης προβολές του για πάντα και να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για το συμβάν που σφραγίζει πολιτιστικά με τον πιο πικρό τρόπο το 2023.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν στη διάρκεια της αλησμόνητης Παρασκευής που πέρασε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν τη συναισθηματική φόρτιση, την αγανάκτηση και τη στεναχώρια τόσων θεατών, τον ηλεκτρισμό στην γεμάτη από άκρη σε άκρη αίθουσα (με άφθονο κόσμο να έχει καταλάβει ακόμη και τα πατώματα), το συγκλονιστικό αποχαιρετιστήριο χειροκρότημα που χάρισαν, σηκωμένοι από τις θέσεις τους, 800 και βάλε άνθρωποι, τα δάκρυα στα μάτια τόσων ατόμων που από νωρίς το απόγευμα επισκέπτονταν την αίθουσα φέρνοντας δώρα, γλυκά και μπουκάλια με κρασί-το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν, όπως μας δήλωσε μια ηλικιωμένη κυρία, «για έναν σχεδόν ιερό χώρο στον οποίο χρωστάμε τόσα πολλά». 

Οι φωτογραφίες είναι το μόνο που μας απομένει, ωστόσο, αυτή την τελευταία μέρα του χρόνου, έχοντας πλέον χάσει οριστικά την πιο σημαντική κινηματογραφική αίθουσα της Αθήνας, που παρά τα 102 έτη λειτουργίας της δεν σταμάτησε να προσελκύει εκατοντάδες θεατές μέχρι την ύστατη ώρα της. 

Στα στιγμιότυπα που ακολουθούν, εκτός από τον κόσμο που έκλεισε τον πεζόδρομο της Πανεπιστημίου και αργότερα γέμισε το σινεμά, θα δείτε: 

-Τον Άγγελο Αντωνόπουλο, σχεδιαστή των επιβλητικών τοιχογραφιών του κινηματογράφου, να επιστρέφει 32 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων του και να τα υπογράφει για πρώτη και τελευταία φορά.

 -Ολόκληρη την «οικογένεια» του ΙΝΤΕΑΛ να βρίσκεται επί σκηνής για μια τελευταία υπόκλιση.

-Τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, να συστήνει ένα-ένα στο κοινό τα μέλη του προσωπικού που επί δεκαετίες εξυπηρέτησε με απαράμιλλη ευγένεια τους θαμώνες του σινεμά. Από την κυρία Φωτεινή στον καθαρισμό και την κυρία Όλγα του κυλικείου μέχρι τον επί 43 χρόνια ακούραστο υπεύθυνο της αίθουσας, κύριο Γιάννη Παπανικολάου, τη  θρυλική ταμία του κινηματογράφου κυρία Αριστέα Χιώτη, τον 90χρονο μηχανικό προβολής κύριο Λάζαρο, τον άξιο διάδοχό του μέχρι σήμερα, κύριο Κώστα Σπανό, και βέβαια τους τρεις αδερφούς Σπέντζου με τα παιδιά τους.

-Το όρθιο χειροκρότημα 800 και κάτι θεατών.

-Δύο πλάνα από το «Pulp Fiction», αποχαιρετιστήρια προβολή που οργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ολοκληρώνοντας το sold out αφιέρωμα στην αγαπημένη του αίθουσα.

-Το φινάλε με την αποχαιρετιστήρια κάρτα, λίγο πριν η τεράστια οθόνη σβήσει για πάντα. 

Το ΙΝΤΕΑΛ δεν θα ξεχαστεί. Θα ανήκει σταθερά στα αιώνια μνημεία πολιτισμού της πρωτεύουσας και της χώρας μας. Του χρωστάμε για πάντα ευγνωμοσύνη. 

Οι φωτογραφίες είναι του Νεοκλή Καστρινού



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-12-31 15:05:11



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.