Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

«The Florida Project»: η πιο σημαντική ταινία των Καννών απόψε στις Νύχτες Πρεμιέρας

Ο Σον Μπέικερ, τον οποίο προ διετίας είχαν φιλοξενήσει η Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα οργανώνοντας ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του, επιβεβαιώνει με την καινούρια του ταινία που προβάλλεται απόψε στο φεστιβάλ,  ότι αποτελεί την -ίσως- πιο σημαντική νέα φωνή του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.

Το «Florida Project» εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα φθηνό μοτέλ της Φλόριντα και στους δρόμους γύρω από αυτό. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μια παρέα πιτσιρικάδων αναστατώνουν καθημερινά με τις φωνές, τις αταξίες και τα παιχνίδια τους, τους υπόλοιπους ένοικους αλλά και τον Μπομπ (Γουίλιαμ Νταφόε), έναν μεσήλικο άνδρα που ως υπεύθυνος του ξενοδοχείου προσπαθεί ώστε να κυλούν όλα αρμονικά. Η ταινία χωρίζεται σε δύο πράξεις.

Η πρώτη, η οποία διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, αποτελείται από μικρές σκηνές της καθημερινότητας των ηρώων που αν και αυτόνομες όταν τελικά ενώνονται σχηματίζουν μια γραμμική αφήγηση κατά την διάρκεια της οποίας τόσο οι χαρακτήρες όσο και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της ιστορίας αποτυπώνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το  «Florida Project» είναι η επιτομή ενός σύγχρονου και εύστοχου σινεμά βεριτέ που φέρνει στο μυαλό από την Άντρεα Άρνολντ του «American Honey» και τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν του «George Washinghton» μέχρι τις ταινίες των αδερφών Νταρντέν. 

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η 6χρονη Μούνεϊ, την οποία υποδύεται η ταλαντούχα Μπρούκλιν Πρινς στο υποκριτικό της ντεμπούτο. Συγκρατείστε το όνομά της καθώς μιλάμε για μια από τις καλύτερες παιδικές ερμηνείες της δεκαετίας. Η Μούνεϊ μένει με την νεαρή μητέρα της, την Χέιλι σε ένα από τα δωμάτια του μοτέλ. Παρέα με τον Σκούτι που κατοικεί στο δωμάτιο ακριβώς από κάτω και την Τζάνσι, σκαρφίζονται καθημερινά κάθε πιθανή σκανταλιά προκειμένου να δημιουργήσουν χάος στους τριγύρω τους. Από το διαγωνισμό φτυσίματος στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου μέχρι την διακοπή ρεύματος που προκαλούν ή τον εμπρησμό ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού, τα τρία διαβολάκια ξέρουν αρχικά πως να διασκεδάζουν και στη συνέχεια πώς να αποποιούνται των ευθυνών τους. 

Καθώς αυτά συμβαίνουν στον αθώο κόσμο των παιδιών, στην δεύτερη πράξη παρακολουθούμε το πως οι συνθήκες για τους ενήλικες που βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά από την Ντίσνεϋλαντ και στην σκιά του Μαγικού Βασιλείου, κάθε άλλο παρά ονειρικές είναι. Ενας βίαιος καυγάς ξεσπάει στο πάρκιν του μοτέλ, ένας εν δυνάμει παιδεραστής προσεγγίζει κάποια παιδιά την ώρα που παίζουν, οικογένειες χωρίς σπίτι φορτώνουν το βιός τους σε αυτοκίνητα και ξεκινούν προς άγνωστο προορισμό.

Η άνεργη Χέιλι κάθε εβδομάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό για να πληρώνει το νοίκι του δωματίου. Την βλέπουμε να πουλάει λαθραία αρώματα, να διακινεί χασίς και να συμμετέχει σε μικρές κομπίνες. Πιεσμένη από τις συνθήκες αναπτύσσει έντονες και συχνά βίαιες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιθωριοποιείται. Ο Μπομπ (ένας μετά από καιρό καταπληκτικός Γουίλιαμ Νταφό) προσπαθεί να την βοηθήσει αλλά τα χέρια του είναι δεμένα. «Είναι η Χέιλι πλέον σε θέση να προσφέρει στην κόρη της όλα αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη;» αναρωτιέσαι ενώ ταυτόγχρονα θαυμάζεις το πόσο δεμένες είναι μητέρα και κόρη.

Ο Σον Μπέικερ, απόλυτα συνεπής στο όραμά του, δεν ποντάρει σε συναισθηματικούς εκβιασμούς παρόλο που επιμέρους στοιχεία της ιστορίας θα του επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Επιλέγει τα αφηγηματικά στοιχεία που αφήνει εκτός κάδρου με την ίδια προσοχή με αυτά που τοποθετεί εντός και διατηρεί έναν αξιοζήλευτο εσωτερικό ρυθμό που επιτρέπει στη ταινία να εξελίσσεται χωρίς την παραμικρή κοιλιά.

Γυρισμένο σε φιλμ 35mm (ενω το «Tangerine» είχε γυριστεί με iPhone) το «Florida Project» χρωματισμένο με τους μαγικούς τόνους του ηλιοβασιλέματος της Ανατολικής Ακτής είναι ένα φρέσκο και άκρως αισιόδοξο στον πυρήνα του παράδειγμα σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού που μπορεί να σε διασκεδάσει με την ίδια ισχύ που μπορεί να σε προβληματίσει. 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-25 09:46:42



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.