Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann

29/9/2016, 20:00, Ιντεάλ

Πόσο γενναιόδωρη, ξεκαρδιστική και γεμάτη εκπλήξεις μπορεί να είναι η ιστορία ενός πλακατζή πατέρα που προσπαθεί να ανακτήσει τους χαμένους δεσμούς του με μια αποξενωμένη και εργασιομανή κόρη; Στα ανατρεπτικά χέρια της Μάρεν Αντε, μια φαινομενικά απλή ταινία σχέσεων μετατρέπεται σε ένα σπάνιο κινηματογραφικό δώρο το οποίο όχι απλώς άξιζε δικαιωματικά τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, αλλά και μάλλον δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2016.

007

Μια στρυφνή νεαρή γυναίκα καριέρας που δεν έχει χρόνο για συναναστροφές και ζει μόνο για τη δουλειά της. Ο πλακατζής πατέρας της που δεν αφήνει στιγμή χωρίς να επιδοθεί στα αγαπημένα του καλαμπούρια, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεται η καθημερινότητα πιο υποφερτή και να έρχονται οι άνθρωποι πιο κοντά. Το να έρθει ο ίδιος κοντά στην αγέλαστη και ψυχρή κόρη του αποδεικνύεται, παρ’ όλα αυτά, ένας τεράστιος προσωπικός άθλος.

Η Μάρεν Αντε καταφέρνει να αποδείξει ότι το γερμανικό σινεμά όχι μόνο διαθέτει χιούμορ, όχι απλά γνωρίζει πώς να ανανεώνει και να επεμβαίνει καταλυτικά στους κανόνες ενός δράματος, αλλά μπορεί και να μεταμορφώσει μια εκ πρώτης όψεως κοινότοπη και όχι ακριβώς υποσχόμενη ιστορία σε κάτι αν όχι μοναδικό, τουλάχιστον αξέχαστο. Στα ανατρεπτικά χέρια της, μια φαινομενικά συνηθισμένη ταινία σχέσεων μετατρέπεται σε ένα σπάνιο κινηματογραφικό δώρο το οποίο όχι απλά άξιζε δικαιωματικά τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, αλλά και μάλλον δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2016. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Maren Ade
Σενάριο: Maren Ade
Φωτογραφία: Patrick Orth
Μουσική: Patrick Veigel
Μοντάζ: Heike Parplies
Ηθοποιοί: Sandra Huller, Peter Simonischek, Thomas Loibl, Michael Wittenborn, Vlad Ivano

Γερμανία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 162' | Γερμανικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-12 03:29:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μάρεν Άντε: Η Αποκάλυψη της Χρονιάς

    Μάρεν Άντε: Η Αποκάλυψη της Χρονιάς

    Το Δέντρο αντί για το Δάσος / Der Wald vor lauter Baumen

    Το Δέντρο αντί για το Δάσος / Der Wald vor lauter Baumen

    Ιδεαλίστρια νεαρή δασκάλα αναλαμβάνει την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με ατίθασους μαθητές, κυνικούς συναδέλφους και την ίδια της την κοινωνική αδεξιότητα. Ως πού μπορεί να φτάσει για να ικανοποιήσει την απεγνωσμένη ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή; Στο εντυπωσιακής ωριμότητας ντεμπούτο της, η Μάρεν Αντε ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια τον έκρυθμο ψυχισμό μιας γυναίκας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παραδίδοντας ταυτόχρονα μια πικρή κωμωδία για τον εφιάλτη του 'σύγχρονου' εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς

    Όλοι οι Άλλοι / Alle Anderen

    Όλοι οι Άλλοι / Alle Anderen

    Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στη Σικελία, ένα φαινομενικά αγαπημένο ζευγάρι βλέπει τη σχέση του να δοκιμάζεται όταν συναντά ένα άλλο ζευγάρι που παραθερίζει τυχαία στην περιοχή. Η Μάρεν Αντε χορογραφεί υπέροχες σκηνές συναισθηματικής ειλικρίνειας, ενσωματώνει αφοπλιστικές σιωπές και σκλαβώνει με την απλότητα των εικόνων της, σε μια ιστορία αγάπης-άξιο τέκνο της κινηματογραφικής παρακαταθήκης που άφησαν ο Τζον Κασαβέτης και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι. Αργυρή Αρκτος γυναικείας ερμηνείας και Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.