23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Ο Λαβύρινθος της Σιωπής / Labyrinth of Lies

25/9/2015,22:15,Δαναός 1 26/9/2015,21:00,Δαναός 2

Συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Το 1958, ένας νεαρός δικηγόρος ανακάλυψε πως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και αποφάσισε να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Η πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου που έγινε από Γερμανούς και δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' ένα ολόκληρο λαό που αρνιόταν μέχρι τότε να δει τη φριχτή πραγματικότητα.

Γερμανία του 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε ρωτά. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι, ή, το πολύ, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, που τον γνωρίσαμε ως «Άδωξο Μπάσταρδο» (2009) και τον ξανασυναντήσαμε ως «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» (2010), υποδύεται έναν φιλόδοξο Γερμανό δικηγόρο που τολμά να φέρει ένα ολόκληρο έθνος αντιμέτωπο με το παρελθόν του, οδηγώντας πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς. Η φρικαλεότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φωτίζεται, το ίδιο και η συγκάλυψή της από μια ολόκληρη κοινωνία. Ποιος όμως τού εγγυάται ότι ο ίδιος θα μείνει αλώβητος από τις αποκαλύψεις;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι βγαίνει από τον λαβύρινθο της σιωπής, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας, με μία ταινία που αποτελεί την πρόταση της Γερμανίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.


Labyrinth of Lies / Ο Λαβύρινθος της Σιωπής... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Giulio Ricciarelli
Σενάριο / Screenwriters
Giulio Ricciarelli, Elisabeth Bartel
Φωτογραφία / DoP
Martin Langer, Roman Osin
Μουσική / Music
Sebastian Pille, Niki Reiser
Μοντάζ / Editor
Andrea Mertens
Ηθοποιοί / Principal Cast
Alexander Fehling, André Szymanski
Friederike Becht, Johannes Krisch
Hansi Jochmann, Gert Voss

Γερμανία / Germany
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
124'
Γερμανικά / German