23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα / Ιdeés fixes / Diesirae

1/10/2015,19:30,Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της αβάν γκαρντ δημιουργού πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος στη σύγχρονη τέχνη προσεγγίζοντας το φύλο ως αισθητική κατασκευή και όχι ως φορέα κάποιας προδιαγραμμένης μοίρας. Από τα σπουδαιότερα δείγματα της ελληνικής κινηματογραφικής πρωτοπορίας.

«Τα τρία ζητήματα που από την αρχή με απασχολούσαν είναι η σημασία της κινηματογραφικής γραφής ως εγγραφή του αντιστικτικού διαλόγου των φωνών που παράγονται από την κινηματογραφική ετερογένεια, η διερεύνηση των ορίων της κινηματογραφικής αναπαράστασης και η ενσωμάτωση της υποκειμενικότητας της δημιουργού. Η θεματική της ταινίας Idees Fixes / Dies Irae είναι οι αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης: το φύλο ως κατασκευή και όχι ως μοίρα. Δομείται πάνω σε δύο άξονες. Αφ’ ενός, οι αναπαραστάσεις του σώματος και το σώμα της αναπαράστασης. Αφ’ ετέρου, το ζήτημα της γραφής σε κατάσταση, και όχι για την κατάσταση.

Η ταινία γράφεται από την αρχή ως συγχρονική και διαχρονική σύνθεση και αναίρεση των κωδίκων ορισμένων εικόνων και ήχων. Η αναστροφή του κώδικα, καθώς και η σύγκρουση των διαφορετικών κωδίκων, γίνεται μέθοδος της γραφής και επομένως και της ανάγνωσης της ταινίας. Μια διαδοχή από έμμεσες αναφορές και παιχνίδια σχολιάζουν ανατρεπτικά αισθητικές θεωρίες και συγκεκριμένα έργα τέχνης. Η μουσική παράγεται από την επαναληπτική μετατροπή του ήχου της ομιλίας. Οι αναστροφές της εικόνας και του ήχου λειτουργούν αφηγηματικά, επανεγγράφοντας το γυναικείο σώμα».

Σκηνοθεσία / Director
Antoinetta Angelidi
Σενάριο / Screenwriter
Antoinetta Angelidi
Φωτογραφία / DoP
Paco Perinan
Μουσική / Music
Gilbert Artman
Μοντάζ / Editor
Antoinetta Angelidi

Γαλλία / France
1977
Εγχρωμο / Color
16mm
60'
Ελληνικά, Γαλλικά / Greek, French

YELLOW FIEBER (Ελλάδα, 17’) (Προηγείται της κύριας προβολής)
Σκηνοθεσία/Director: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Η Αθήνα καλύπτεται απο μια περίεργη κίτρινη σκόνη. Στην αρχή όλοι πιστεύουν ότι είναι θειάφι, σύντομα ανατέλλει ο Κίτρινος Πυρετός. Η δημιουργός του πολυβραβευμένου «Washingtonia» επανέρχεται με ένα νέο οπτικό κομψοτέχνημα.

Σκηνοθεσία / Director
Konstantina Kotzamani
Σενάριο / Screenwriter
Konstantina Kotzamani
Φωτογραφία / DoP
Giorgos Karvelas, Giannis Kanakis
Μουσική / Music
Novi_sad
Μοντάζ / Editor
Leonidas Papafotiou
Hθοποιοί / Principal Cast
Eutychia Stefanidou, Mamadou Diallo

Ελλάδα / Greece
2015
Εγχρωμο / Color
DCP
17'
Γαλλικά, Ελληνικά / French, Greek