Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Nimic

Η μοιραία συνάντηση ενός βιολοντσελίστα με μία άγνωστη γυναίκα στο μετρό θα έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του. Μετά την οσκαρική «Ευνοούμενη», ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με ένα 12λεπτο αίνιγμα μικρού μήκους και πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον, Δάφνη Πατακιά. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.


Η ελληνική πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» προηγείται της προβολής της ταινίας «Ο Αποτεφρωτής» (The Cremator, 1969, 96') του Γιουράι Χερζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΗΠΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 12' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Το «Nimic» είναι ένα αίνιγμα που χωρά στον συμπυκνωμένο χρόνο μιας μικρού μήκους τον δημιουργικό «παραλογισμό» των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου και τον επιστρέφει στη σουρεαλιστική διαφυγή των συνεργασιών του με τον Ευθύμη Φιλίππου. Με μία κυκλοτερή, επίμονη αφήγηση, τα μουσικά μέτρα της «Απλής Συμφωνίας» του Μπρίτεν και το υποδόριο χιούμορ του παιχνιδιάρικου σεναρίου, το «Nimic» διερωτάται περί ταυτότητας και αναπόδραστης διαδοχής ρόλων/πράξεων.

Εκκεντρική γέφυρα της «Μέρας της Μαρμότας» και του «Ανθρώπου Αντίγραφο», η ταινία συνοψίζει δειγματοληπτικά τη φιλμογραφία του Έλληνα σκηνοθέτη με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά σε πλήρη συμφωνία ύφους. Είμαστε ξεχωριστοί ή μήπως η ζωή μας στην πορεία γίνεται μία κοινή αλληλουχία και το «άτομο» ψευδαίσθηση; Το «Nimic» ρωτά (αναπάντητα, φυσικά) με οικονομία αφήγησης και ιδιοσυγκρασιακή άνεση. Π. Γκ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yorgos Lanthimos
ΣΕΝΑΡΙΟ: Efthimis Filippou, Yorgos Lanthimos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Diego Garcia
ΜΟΝΤΑΖ: Dominic Leung, Yorgos Mavropsaridis
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Matt Dillon, Daphne Patakia, Susan Elle

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ
Έλληνας σκηνοθέτης γεννημένος το 1973. Σπούδασε στην Σχολή Σταυράκου. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, βιντεοκλίπ και διαφημίσεις. Έχει κερδίσει το «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα», Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής με την «Ευνοούμενη» στην Βενετία, Σενάριο στις Κάννες για τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα στις οποίες και μια για βραβείο Σκηνοθεσίας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Nimic
2018 The Favourite
2017 The Killing of a Sacred Deer
2015 The Lobster
2011 Alps
2009 Dogtooth
2005 Kinetta



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        24/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ
        30/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

        CRASH

        CRASH

        3/10/2020, 23:00, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ