Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Δεσποινίδες Εν Συγχύσει

Ένα θανατηφόρο τρίο φοιτητριών προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα στην πρώην ανδροκρατούμενη πανεπιστημιακή εστία που συγκατοικούν - με αμφισβητούμενα αποτελέσματα.

Μπορεί ο Τέρενς Μάλικ να έχει γράψει ιστορία ως ο σκηνοθέτης με τα παροιμιωδώς μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στις ταινίες του, αλλά και ο Γουίτ Στίλμαν τον συναγωνίζεται στα ίσα. Η πιο πρόσφατη ταινία του έρχεται 13 χρόνια μετά την τελευταία σκηνοθετική του απόπειρα («Οι Τελευταίες Ημέρες της Ντίσκο») και παρουσιάζει αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έργο του: το 35άρι φιλμ έχει εγκαταλειφθεί για χάρη της ψηφιακής τεχνολογίας, το «μόνιμο» καστ αντικαθίσταται από νεότερους ηθοποιούς, ενώ ο ίδιος ο Στίλμαν μοιάζει να απλώνει το χέρι σε ένα πιο μέινστριμ ακροατήριο. Το στεγνό, ειρωνικό του χιούμορ, ωστόσο, παραμένει πανταχού παρόν, όπως και τα άψογα διαλογικά μέρη σε αυτό το καμουφλαρισμένου teen movie ενός θανατηφόρου τρίο φοιτητριών, οι οποίες προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα στην πρώην ανδροκρατούμενη πανεπιστημιακή εστία που συγκατοικούν - με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Η πρώην πριγκήπισα του mumblecore, Γκρέτα Γκέρουιγκ, δίνει την καλύτερη ερμηνεία της μέχρι τώρα καριέρας της και οι «Δεσποινίδες Εν Συγχύσει» δεν εντυπωσιάζουν απλώς ως ένα πιο διανοούμενο «Clueless» με άρωμα παλιάς χολιγουντιανής κομεντί, αλλά αποτελούν μια αναζωογονητική προσθήκη στο κουρασμένο ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά. Φ.Β.


damsels in distress / δεσποινίδες εν συγχύσει -... από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος: Damsels in Distress

Σκηνοθεσία / Director: Whit Stillman

Σενάριο / Screenwriter: Whit Stillman

Φωτογραφία / DoP: Doug Emmett

Μουσική / Music: Mark Suozzo, Adam Schlesinger

Μοντάζ / Editor: Andrew Hafitz

Ηθοποιοί / Principal Cast: Greta Gerwig, Analeigh Tipton, Megalyn Echikunwoke, Carrie MacLemore, Adam Brody

ΗΠΑ / USA

2011

Εγχρωμο / Color

99'

Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου


    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-07-31 19:19:58



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Μετρ της Σοφιστικέ Κομεντί

    Ο Μετρ της Σοφιστικέ Κομεντί

    Εάν πάντα αναρωτιόσασταν για τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στo έργο του Γούντι Αλεν και του Γουές Αντερσον, βλέποντας οποιαδήποτε ταινία του Γουίτ Στίλμαν θα νιώσετε πως βρήκατε τον χαμένο κρίκο που συνδέει τους δύο σκηνοθέτες.

    Οι Τελευταίες Ημέρες της Ντίσκο

    Οι Τελευταίες Ημέρες της Ντίσκο

    Η Σάρλοτ και η Άλις είναι παλιές (άσπονδες) φίλες, που μετά το Πανεπιστήμιο βρίσκονται δουλεύουν ως βοηθοί στον ίδιο εκδοτικό οίκο και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο Μανχάταν. Τι κι αν οι γονείς τούς πληρώνουν ακόμη το ενοίκιο; Οι ίδιες δεν νιώθουν καμία τύψη να ξημεροβραδιάζονται στην πιο καυτή ντίσκο της εποχής και να μπλέκουν σε ένα ατέλειωτο ερωτικό γαϊτανάκι με δεκάδες επίδοξους μνηστήρες - αλλά μέχρι πότε θα μπορούν να συνεχίσουν έτσι;

    Metropolitan

    Metropolitan

    Ο Τομ είναι ένας τυπικός μεσοαστός απόφοιτος του Πρίνστον στα τέλη της δεκαετίας του '80, που παρασύρεται από την διακριτική γοητεία της ΥΜΜ του Μανχάταν (Υψηλή Μητροπολήτικη Μπουρζουαζία, όπως την ονομάζει ένα άλλο μέλος της εν λόγω κάστας). Συχνάζοντας σε χορούς ντεμπιτάντ με τους νέους, εντελώς μεγαλοαστούς, και φαν ακρώνυμων σαν το παραπάνω φίλους του, ο Τομ φιλοσοφεί με τον faux αέρα της αυθεντίας που του παρέχουν τα νιάτα του και τα χρήματα των γνωστών του.

    Barcelona

    Barcelona

    O Τεντ είναι ένας Αμερικάνος πωλητής που εργάζεται με μετάθεση στη Βαρκελώνη και βλέπει τη ζωή του να γίνεται άνω κάτω όταν τον επισκέπτεται απροσδόκητα ο κρετίνος ξάδερφός του Φρεντ. Οι Τεντ και Φρεντ (στους ρόλους οι θαμώνες του στιλμαντικού κόσμου, Τέιλορ Νίκολς και Κρις Αϊγκεμαν) συνδέονται μονάχα από την παρήχηση των ονομάτων τους και την υποφαινόμενη συγγένεια, καθώς ως χαρακτήρες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.