Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

4/10/2015,22:00,Δαναός 1

Θέλετε ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ; Καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Σε ένα από τα κορυφαία φιλμ του είδους, η Κλαρκ προσεγγίζει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τις εξομολογήσεις, τα οράματα, τις φαντασιώσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ένα πυρετικό και φαντασμαγορικό πορτρέτο.

Συγκεντρώνοντας επί είκοσι χρόνια υλικό γύρω από τον απόλυτο πιονέρο της πειραματικής τζαζ, τον περίφημο σαξοφωνίστα Ορνέτ Κόλμαν, η Κλαρκ κατορθώνει στην τελευταία της ταινία να υπογράψει ένα από τα κορυφαία μουσικά φιλμ όλων των εποχών. Λιγότερο ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ και περισσότερο μια ιμπρεσιονιστική απόπειρα αναπαράστασης μιας μουσικής ιδιοφυίας και του εσωτερικού του κόσμου, η ταινία της Κλαρκ ενώνει αποσπάσματα συναυλιών και εξομολογήσεις του ίδιου του καλλιτέχνη με ονειρικές αναπαραστάσεις της ζωής του και σπασμωδικά μοντάζ τα οποία επιχειρούν να μιμηθούν τους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εμπνευσμένο και παλλόμενο κολάζ εικόνων, ήχων και ιδεών, μακριά από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε παραδοσιακές κινηματογραφικές βιογραφίες, με πρωταγωνιστή μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της μουσικής του 20ού αιώνα. Στα χέρια της Κλαρκ, ο Ορνέτ Κόλμαν συναντά ένα πορτρέτο αντάξιο των πυρετικών του αυτοσχεδιασμών και του αντικομφορμιστικού του πνεύματος.


Ornette, Made In America/Ορνέτ Κόλμαν: Made in... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Shirley Clarke
Φωτογραφία / DoP
Ed Lachman
Μουσική / Music
Ornette Coleman
Μοντάζ / Editor
Shirley Clarke
Εμφανίζονται / Featuring
Ornette Coleman, Prime Time
Gene Tatum, Ed Blackwell
Denardo Coleman, William Burroughs

ΗΠΑ / USA
1985
Εγχρωμο και Ασπρόμαυρο / Color and B&W
DCP
78'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 10:36:24



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    The Cool World

    The Cool World

    Γυρισμένο με ορμή και αυθορμητισμό στις γειτονιές του Χάρλεμ, με εκφραστικούς νεαρούς πρωταγωνιστές, αξιοθαύμαστο νατουραλισμό και υπέροχους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Ντίζι Γκιλέσπι και του Τσαρλς Μίνγκους στο μυθικό σάουντρακ, αυτό το ορόσημο της ανεξάρτητης αμερικανικής οθόνης παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο ποίημα του δρόμου.

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, εκδίδεται στους δρόμους και επιβιώνει σε έναν κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ που έκανε τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Μια παρέα μαύρων τζάνκι που περιμένουν τη δόση τους και ένας δυναστικός λευκός σκηνοθέτης που προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία τους σε θέαμα. Τους παρακολουθεί η δημιουργός, η οποία άλλαξε το ανεξάρτητο σινεμά μ' αυτό το ασυμβίβαστο διαμάντι, κερδίζοντας βραβείο στις Κάννες και μια θέση στην αιωνιότητα.

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Για χρόνια περιζήτητο και εκτός κυκλοφορίας, αντικείμενο μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που επιτέλους δικαίωσε την Κλαρκ ως δημιουργό του, το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα πανέμορφο πορτρέτο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με αντικείμενό του έναν από τους κορυφαίους ποιητές των αμερικανικών γραμμάτων.