Καλοί Τρόποι / Good Manners

21/9/2017, 22:30, Odeon Όπερα 1

Μια μοναχική νοσοκόμα από τις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο προσλαμβάνεται από τη μυστηριώδη και πλούσια Άννα για να γίνει νταντά στο αγέννητο παιδί της. Ό,τι ακολουθεί και δύσκολα μπορεί κανείς να συνοψίσει, είναι μια άγρια επιμειξία κινηματογραφικών ειδών που ξεκινά από τον κοινωνικό ρεαλισμό για να καταλήξει στον λυκανθρωπισμό, περνώντας μέσα από το λεσβιακό ρομάντζο, το σινεμά φρίκης, το γοτθικό παραμύθι και το μιούζικαλ. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Good Manners

Μια νοσοκόμα από τις φαβέλες του Σάο Πάολο, πιάνει δουλειά σαν οικιακή βοηθός στο σπίτι μιας αστής εγκύου. Η αρχική καχυποψία δίνει τη θέση της στην αμοιβαία ερωτική έλξη, όμως τα πάντα θα αλλάξουν τη βραδιά που το μωρό θα έρθει στον κόσμο.

Υπογραμμίζοντας τις οξείες αντιθέσεις των σύγχρονων μητροπόλεων, το σκηνοθετικό δίδυμο ξεκινά από το κοινωνικό δράμα για να παραδοθεί, εν τέλει, στη γοτθική φαντασία. Βάζοντας στην εξίσωση την θεσπέσια καλλιτεχνική διεύθυνση που αντλεί έμπνευση από τον ψυχολογικό τρόμο του Τουρνέρ και μία σεκάνς που παραπέμπει απευθείας στην αλησμόνητη βαρκάδα της «Νύχτας του Κυνηγού», το αποτέλεσμα είναι ένα σαγηνευτικά ατμοσφαιρικό υβρίδιο ρεαλισμού και ενήλικου παραμυθιού, που στον θεματικό του πυρήνα επιχειρεί ένα μεστό σχόλιο για την διαιώνιση του ταξικού προβλήματος.

Σκηνοθεσία: Marco Dutra, Juliana Rojas
Σενάριο: Marco Dutra, Juliana Rojas
Φωτογραφία: Rui Pocas
Μουσική: Guilherme Garbato, Gustavo Garbato
Μοντάζ: Caetano Gotardo
Ηθοποιοί: Isabel Zuaa, Marjorie Estiano, Miguel Lobo, Cida Moreira, Andrea Marquee

Βραζιλία, Γαλλία | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 135’ | Πορτογαλικά