Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Αφιέρωμα: Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ


Σε μία από τις ωραιότερες σκηνές στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κλερ Ντενί, το «Chocolat» του 1988, ένα μικρό κορίτσι αντικρίζει τον ορίζοντα πάνω από την αφρικανική γη και αναρωτιέται μέχρι πού εκτείνεται. «Αυτό που βλέπεις δεν υπάρχει. Όσο πλησιάζεις, θ’ απομακρύνεται», της εξηγεί ο πατέρας της. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, στην ολοκαίνουργια ταινία της «Η Λιακάδα Μέσα μου», η Ζιλιέτ Μπινός αναζητά την αγάπη και τη ρομαντική ουτοπία στους δρόμους, τα καφέ και τα διαμερίσματα του Παρισιού. Ανάμεσα στις δύο αυτές εικόνες, η Ντενί έχει τροφοδοτήσει το πιστό κοινό της με μερικές από τις πιο αξέχαστες σκηνές που έχει καταγράψει το σινεμά.

Μεταξύ άλλων, την απελπισμένη φιγούρα του ερωτοχτυπημένου Ντενί Λαβάν σε έναν μοναχικό, σπασμωδικό χορό, στο φινάλε του «Beau Travail». Την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο «White Material» να αγωνίζεται για τη ζωή της ίδιας και των ανθρώπων της σε μια γωνιά της Αφρικής που τελεί υπό καθεστώς εμφυλίου αναβρασμού. Την Βαλερί Λεμερσιέ του «Friday Night» να γνωρίζεται με έναν άγνωστο στη διάρκεια ενός μποτιλιαρίσματος καινα παρασύρεται μαζί του σε ανεξερεύνητα νυχτερινά μονοπάτια. Την διψασμένη για αίμα και σάρκα Μπεατρίς Νταλ να παρασύρει με τα ερωτικά της θέλγητρα ανυποψίαστα αρσενικά θύματα για να τα κατασπαράξει στο «Τrouble Every Day». Όλες αυτές τις εικόνες, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τις απολαύσει για πρώτη φορά συγκεντρωμένες στη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας στην ολοκληρία του το εξαίρετο έργο μιας κορυφαίας δημιουργού. Ένα έργο που δονείται από πυρετό και παρόρμηση, ανοίγοντας νέους και συναρπαστικούς δρόμους στο σινεμά. Λουκάς Κατσίκας

Φιλμογραφία (επιλεγμένη)
2017 Un Beau Soleil Interieur
2013 Bastards
2009 White Material
2008 35 Rhums
2004 L’ Intrus
2003 Vendredi soir
2001 Trouble Every Day
1999 Beau Travail
1996 Nenette et Boni
1994 J’ pas sommeil
1990 S’ en Fout la Mort
1988 Chocolat



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στην Κλερ Ντενί

        35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

        35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

        25/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1
        29/9/2017, 19:45, Δαναός 2

        Οι Μπάσταρδοι / Bastards

        Οι Μπάσταρδοι / Bastards

        28/9/2017, 17:45, Odeon Όπερα 1
        29/9/2017, 22:45, Δαναός 2

        Good Work / Beau Travail

        Good Work / Beau Travail

        29/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1
        1/10/2017, 22:00, Δαναός 2

        Σοκολάτα / Chocolate

        Σοκολάτα / Chocolate

        23/9/2017, 18:00, Δαναός 2
        1/10/2017, 17:30, Δαναός 2

        Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

        Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

        22/9/2017, 21:30, Odeon Όπερα 1
        25/9/2017, 22:15, Δαναός 2

        Άγρυπνος / I Can’t Sleep

        Άγρυπνος / I Can’t Sleep

        22/9/2017, 22:45, Ιντεάλ
        23/9/2017, 23:15, Δαναός 2

        Η Λιακάδα Μέσα μου / Let the Sunshine In

        Η Λιακάδα Μέσα μου / Let the Sunshine In

        29/9/2017, 20:30, Δαναός 1

        Νενέτ και Μπονί / Nenette and Boni

        Νενέτ και Μπονί / Nenette and Boni

        24/9/2017, 17:15, Odeon Όπερα 1
        26/9/2017, 21:13, Δαναός 2

        Δεν Φοβάμαι να Πεθάνω / No Fear, No Die

        Δεν Φοβάμαι να Πεθάνω / No Fear, No Die

        21/9/2017, 19:00, Δαναός 2
        28/9/2017, 22:30, Δαναός 2

        Ο Εισβολέας / The Intruder

        Ο Εισβολέας / The Intruder

        26/9/2017, 18:00, Odeon Όπερα 1
        30/9/2017, 22:45, Δαναός 2

        Σκοτεινές Μέρες  / Trouble Every Day

        Σκοτεινές Μέρες / Trouble Every Day

        23/9/2017, 23:00, Ιντεάλ
        1/10/2017, 19:45, Δαναός 2

        Λευκή Ύλη  / White Material

        Λευκή Ύλη / White Material

        21/9/2017, 22:15, Δαναός 1
        24/9/2017, 20:15, Δαναός 2