23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Ο Εισβολέας / The Intruder

26/9/2017, 18:00, Odeon Όπερα 1
30/9/2017, 22:45, Δαναός 2

Νιώθοντας το τέλος να πλησιάζει, ένας ηλικιωμένος άντρας δέχεται στο σώμα του την καρδιά ενός νεαρού δότη και ταυτόχρονα προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το σκοτεινό παρελθόν του. Η πιο ελλειπτική και παράλληλα ονειρική δημιουργία της Ντενί, καλεί τον θεατή να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει σινεμά μέσα από ένα αφηγηματικά περιπετειώδες και βαθιά υπαρξιακό ταξίδι ζωής και θανάτου, από τη Γαλλία στην Κορέα κι από εκεί στην Ταϊτή.

The Intruder

Ένα θαυμάσιο αίνιγμα, τυλιγμένο μέσα σε θραύσματα πλοκής και χειμάρρους από εικόνες, το πιο ελλειπτικό δημιούργημα της Ντενί εξετάζει τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ταινίες και προσπαθεί να τον εφεύρει από την αρχή.

Σινεμά ενστικτώδες και παροξυσμικό, πέρα από αφηγηματικούς κανόνες και εξηγήσεις, πολύ κοντά στην απροσδόκητη λογική ενός ονείρου, ο «Εισβολέας» απαιτεί άνευ όρων παράδοση του θεατή στις μυστήριες διαθέσεις και αλληλουχίες των σκηνών του. Όποιος προσπεράσει το μυστηριώδες περίβλημα του φιλμ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το υπαρξιακό ταξίδι ζωής και θανάτου ενός μοναχικού γερόλυκου ο οποίος, νιώθοντας το τέλος να πλησιάζει, δέχεται στο σώμα του την καρδιά ενός νεαρού δότη και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το σκοτεινό παρελθόν του, ακολουθώντας μια διαδρομή που θα τον οδηγήσει από τη Γαλλία στην Κορέα και από ’κεί στην Ταϊτή.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Stuart A. Staples
Μοντάζ: Nelly Quettier
Ηθοποιοί: Michel Subor, Gregoire Colin, Katia Golubeva, Beatrice Dalle, Florence Loiret Caille, Alex Descas, Bambou, Lolita Chammah

Γαλλία | 2004 | Έγχρωμο | 35mm | 127’ | Γαλλικά, Κορεάτικα, Ταϊτιανά