23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Λευκή Ύλη / White Material

21/9/2017, 22:15, Δαναός 1
24/9/2017, 20:15, Δαναός 2

Σε μια αδιευκρίνιστη γωνιά της Αφρικής, η οποία τελεί υπό καθεστώς εμφυλίου αναβρασμού και κάθε ξενικό στοιχείο θεωρείται ανεπιθύμητο, μία περήφανη Ευρωπαία στέκει να υπερασπιστεί το σπίτι και τα εδάφη της, αγνοώντας τον αιματηρό κλοιό που σφίγγει γύρω της. Η εντυπωσιακής δύναμης Ιζαμπέλ Ιπέρ πρωταγωνιστεί και η σκηνοθεσία της Ντενί καθηλώνει, στην ταινία που οι New York Times συμπεριέλαβαν πρόσφατα ανάμεσα στις κορυφαίες της τελευταίας δεκαπενταετίας.

White Material

Σε μια γωνιά της Αφρικής όπου η αποικιοκρατία μοιάζει δυσάρεστος απόηχος, η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο αναβρασμό και κάθε ξένος θεωρείται ανεπιθύμητος, μια Ευρωπαία, ιδιοκτήτρια μιας φυτείας καφέ, υπερασπίζεται το σπίτι και τα εδάφη της αγνοώντας τον αιματηρό κλοιό που σφίγγει γύρω της απειλητικά.

Με κινηματογράφηση σαρωτική, η Ντενί χτίζει ένα εφιαλτικό κλίμα πανικού, ανασφάλειας και αποπροσανατολισμού. Η νευρική κάμερα ακολουθεί κατά πόδας την (εντυπωσιακής δύναμης) Ιζαμπέλ Ιπέρ, καθώς γυρίζει την πλάτη της στους κακούς οιωνούς και αρνείται να δεχτεί την ήττα της, περιφέροντας σε κάθε σκηνή μια εξιδανικευμένη, νοσταλγική και παντελώς αναληθή εικόνα της ηπείρου που την περιβάλλει. Αυτή η συνειδητή εθελοτυφλία γίνεται και η τραγωδία της, ρουφώντας την ίδια και τους ανθρώπους της σε μια δίνη από την οποία δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Marie NDiaye
Φωτογραφία: Yves Cape
Μουσική: Stuart Staples
Μοντάζ: Guy Lecorne
Ηθοποιοί: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle, Isaach de Bankole, Adele Ado, Michel Subor

Γαλλία, Καμερούν | 2009 | Έγχρωμο | 35mm | 106’ | Γαλλικά