23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Δεν Φοβάμαι να Πεθάνω / No Fear, No Die

21/9/2017, 19:00, Δαναός 2
28/9/2017, 22:30, Δαναός 2

Μέσα από την ιστορία δύο μεταναστών που στήνουν κοκορομαχίες στο υπόγειο ενός εστιατορίου, η Κλερ Ντενί παραδίδει ένα μεταμοντέρνο νουάρ τοποθετημένο στον υπόκοσμο μιας πολυπολιτισμικής Μασσαλίας. Το βίαιο θέαμα των αγώνων εντείνει την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που επιβάλλει ένας σχεδόν επιθετικός νατουραλισμός κι οι σωματικές ερμηνείες των Ντεκά και Ντε Μπανκολέ προσδίδουν έναν εξωτικό ερωτισμό στην ταινία, την ώρα που η Γαλλίδα δημιουργός συνεχίζει να διερευνά τις κοινωνικές συγκρούσεις που έφερε το τέλος της αποικιοκρατίας.

S-en-fout-la-mort012

Αν στην πρώτη της ταινία θεμελιώνει τη βασική προβληματική της φιλμογραφίας της, εδώ η Ντενί παγιώνει το στυλ και τις αναφορές της. Αποθεώνοντας το visual story telling όπως το κληρονόμησε από τον Τζάρμους και τον Κασσαβέτη («Ο Θάνατος ενός Κινέζου Μπούκι» είναι εδώ πρυτανεύουσα επιρροή), παραδίδει ένα μοντέρνο νουάρ, έχοντας σταθερά στο φόντο την κοινωνική σύγκρουση που έφερε το τέλος της αποικιοκρατίας. Αυτή τη φορά αφήνει το τοπίο της Αφρικανικής ηπείρου και περιορίζει την ιστορία της σ’ ένα κλειστοφοβικό υπόγειο.

Κάθε πολύτιμη λέξη που πέφτει μπροστά στο φακό αναλύεται για χάρη της αφήγησης στη βασική της έννοια: υπόκοσμος, παραστράτημα και το εύστοχα διττό στην αγγλική «cock-fighting». Το voice over σταδιακά σιωπά, οι ερμηνείες φορτώνονται μια ζωώδη φυσικότητα και κάπως έτσι, στη μέση ενός αυτοσχέδιου ρινγκ, γράφεται μία καθαρή αρχαία τραγωδία.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Pascal Marti
Μουσική: Abdullah Ibrahim
Μοντάζ: Dominique Auvray
Ηθοποιοί: Alex Descas, Isaac De Bankole, Jean-Claude Brialy, Solveig Dommartin

Γαλλία, Δ. Γερμανία | 1990 | Έγχρωμο | 90’ | Γαλλικά