23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Good Work / Beau Travail

29/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1
1/10/2017, 22:00, Δαναός 2

Σε μια ήσυχη μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί κυριαρχεί ο λακωνικός επιλοχίας Γκαλού. Η άφιξη του ωραίου στρατιώτη Σαντέν τον ταράζει αφάνταστα και γκρεμίζει κάθε ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική. Στο αριστούργημά της, η Ντενί συλλαμβάνει τον παλμό των ανθρώπινων δραμάτων και του χρόνου μέσα σε άκρως συγκρουσιακές καταστάσεις. Εκπληκτικός ο Ντενί Λαβάν στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου επιλοχία.

Beau Travail

Η Κλερ Ντενί εμπνέεται ελεύθερα από την περίφημη νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μπίλι Μπαντ» και από δύο ποιήματά του, για να δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο σε υπερένταση, ένα συναρπαστικό μπαλέτο σωμάτων και εικόνων, αντροπάλεμα παθών, παρακολουθώντας μια μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί.

Στη μικρή, ήσυχη αυτή μονάδα κυριαρχεί ο άσχημος επιλοχίας Γκαλού, που απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη του λοχαγού Φορεστιέ. Τον σέβεται και τον αγαπάει. Η άφιξη του ωραίου και αγγελικού στρατιώτη Σαντέν τον ταράζει αφάνταστα και γκρεμίζει κάθε ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική. Η Ντενί συλλαμβάνει τον παλμό των ανθρώπινων δραμάτων και του χρόνου, σε συνεχή κίνηση, μέσα σε συγκεκριμένες, άκρως συγκρουσιακές καταστάσεις. Παλεύει με τα σώματα, την ύλη, τον περίγυρο, και με μοναδική ευαισθησία και οξύτητα κοιτάζει με συνείδηση ανθρωπολόγου τη μίξη εξουσίας με το πολυεθνικό και πολυπολιτιστικό πεδίο.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Charles Henri de Pierrefeu, Eran Tzur Μοντάζ: Nelly Quettier
Ηθοποιοί: Denis Lavant, Michel Subor Gregoire Colin, Richard Courcet

Γαλλία | 1999 | Έγχρωμο | 35mm | 93’ | Γαλλικά, Ιταλικά, Ρώσικα