23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

22/9/2017, 21:30, Odeon Όπερα 1
25/9/2017, 22:15, Δαναός 2

Στη διάρκεια ενός μποτιλιαρίσματος στους δρόμους του Παρισιού, μια γυναίκα συναντά έναν άντρα και μαζί περνούν μια βραδιά πάθους που σβήνει σαν πυροτέχνημα με τον ερχομό της αυγής. Ένα νυχτερινό ρομάντζο της μεγαλούπολης, γεμάτο μυστήριο και προσμονή, το φιλμ γίνεται η σαγηνευτική εικονογράφηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, κατά την οποία η πραγματικότητα και το όνειρο έρχονται να μοιραστούν το ίδιο τρυφερό κρεβάτι.

Friday Night

Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό της να συναντήσει φίλους για δείπνο, η ηρωίδα του φιλμ (Βαλερί Ρεμερσιέ) ακινητοποιείται σ’ ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα που έχει παραλύσει το Παρίσι, λόγω απεργίας στα μέσα μεταφοράς. Ένας άγνωστος άντρας (Βενσάν Λιντόν) θα γίνει συνεπιβάτης της, όταν εκείνη προθυμοποιηθεί να τον εξυπηρετήσει. Πολύ σύντομα, δίχως να ειπωθούν πολλά, η απλή αυτή γνωριμία θα οδηγήσει σε μια νύχτα πάθους ανάμεσα σε δύο ξένους οι οποίοι, με τον ερχομό της αυγής, θ’ ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους και πιθανόν δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Ένα νυχτερινό ρομάντζο της μεγαλούπολης, γεμάτο μυστήριο και προσμονή, δοσμένο σκηνοθετικά με όρους απολύτως σαγηνευτικούς και φωτογραφημένο σαν όνειρο από τη μέγιστη Ανιές Γκοντάρ, το «Friday Night» είναι η εικονογράφηση μιας ερωτικής φαντασίωσης όπου η πραγματικότητα και η εικασία έρχονται να μοιραστούν το ίδιο τρυφερό κρεβάτι.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Emmanuele Bernheim, Claire Denis
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Dickon Hinchliffe
Μοντάζ: Nelly Quettier
Ηθοποιοί: Valerie Lemercier, Vincent Lindon, Helene de Saint-Pere, Helene Fillieres, Florence Loiret Caille

Γαλλία | 2003 | Έγχρωμο | DCP | 90’ | Γαλλικά