24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

22/9/2017, 21:30, Odeon Όπερα 1
25/9/2017, 22:15, Δαναός 2

Στη διάρκεια ενός μποτιλιαρίσματος στους δρόμους του Παρισιού, μια γυναίκα συναντά έναν άντρα και μαζί περνούν μια βραδιά πάθους που σβήνει σαν πυροτέχνημα με τον ερχομό της αυγής. Ένα νυχτερινό ρομάντζο της μεγαλούπολης, γεμάτο μυστήριο και προσμονή, το φιλμ γίνεται η σαγηνευτική εικονογράφηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, κατά την οποία η πραγματικότητα και το όνειρο έρχονται να μοιραστούν το ίδιο τρυφερό κρεβάτι.

Friday Night

Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό της να συναντήσει φίλους για δείπνο, η ηρωίδα του φιλμ (Βαλερί Ρεμερσιέ) ακινητοποιείται σ’ ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα που έχει παραλύσει το Παρίσι, λόγω απεργίας στα μέσα μεταφοράς. Ένας άγνωστος άντρας (Βενσάν Λιντόν) θα γίνει συνεπιβάτης της, όταν εκείνη προθυμοποιηθεί να τον εξυπηρετήσει. Πολύ σύντομα, δίχως να ειπωθούν πολλά, η απλή αυτή γνωριμία θα οδηγήσει σε μια νύχτα πάθους ανάμεσα σε δύο ξένους οι οποίοι, με τον ερχομό της αυγής, θ’ ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους και πιθανόν δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Ένα νυχτερινό ρομάντζο της μεγαλούπολης, γεμάτο μυστήριο και προσμονή, δοσμένο σκηνοθετικά με όρους απολύτως σαγηνευτικούς και φωτογραφημένο σαν όνειρο από τη μέγιστη Ανιές Γκοντάρ, το «Friday Night» είναι η εικονογράφηση μιας ερωτικής φαντασίωσης όπου η πραγματικότητα και η εικασία έρχονται να μοιραστούν το ίδιο τρυφερό κρεβάτι.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Emmanuele Bernheim, Claire Denis
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Dickon Hinchliffe
Μοντάζ: Nelly Quettier
Ηθοποιοί: Valerie Lemercier, Vincent Lindon, Helene de Saint-Pere, Helene Fillieres, Florence Loiret Caille

Γαλλία | 2003 | Έγχρωμο | DCP | 90’ | Γαλλικά
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   Αφιέρωμα: Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου

   Αφιέρωμα: Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου

   35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

   35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

   Ένας χήρος πατέρας, η νεαρή κόρη του, το αγόρι του πάνω διαμερίσματος που δυσκολεύεται να της εκδηλώσει τα συναισθήματά του, μια παλιά ερωτική φλόγα που ακόμη σιγοκαίει για τον πατέρα. Στην πιο γλυκιά ταινία της, η οποία χαιρετίστηκε από την ξένη κριτική ως μια από τις κορυφαίες της, η Ντενί μιλάει για την οικογένεια, τον χρόνο, τις μέρες και νύχτες στις μεγαλουπόλεις, τις παρήγορες κοινότητες που στήνουν οι άνθρωποι κόντρα στις δύσκολες ζωές τους. Σινεμά λιτό, μα τόσο αφοπλιστικό.

   Οι Μπάσταρδοι / Bastards

   Οι Μπάσταρδοι / Bastards

   Σοβαροί προσωπικοί λόγοι αναγκάζουν καπετάνιο σε πετρελαιαγωγό πλοίο να επιστρέψει εσπευσμένα στη στεριά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με μια διεφθαρμένη παρισινή φαμίλια. Η Ντενί θέτει τους Βενσάν Λιντόν και Κιάρα Μαστρογιάνι σε τροχιά γύρω από δύο προσφιλείς θεματικές της: την παραδοχή ενός αρπακτικού μοντέρνου κόσμου και τους τρόπους με τους οποίους οι δεσμοί αίματος σφραγίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

   Good Work / Beau Travail

   Good Work / Beau Travail

   Σε μια ήσυχη μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί κυριαρχεί ο λακωνικός επιλοχίας Γκαλού. Η άφιξη του ωραίου στρατιώτη Σαντέν τον ταράζει αφάνταστα και γκρεμίζει κάθε ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική. Στο αριστούργημά της, η Ντενί συλλαμβάνει τον παλμό των ανθρώπινων δραμάτων και του χρόνου μέσα σε άκρως συγκρουσιακές καταστάσεις. Εκπληκτικός ο Ντενί Λαβάν στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου επιλοχία.

   Σοκολάτα / Chocolate

   Σοκολάτα / Chocolate

   Μια γυναίκα γαλλικής καταγωγής ανατρέχει στις μέρες που μεγάλωνε στο αποικιοκρατούμενο Καμερούν και γινόταν σιωπηλή παρατηρητής φυλετικών διαφορών και καταπιεσμένων σεξουαλικών πόθων. Η Κλερ Ντενί συστήνεται στην πρώτη της κιόλας ταινία ως μία πλήρης δημιουργός που φιλμάρει με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, φτάνοντας να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.