Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:


ΚΑΡΙΝ ΡΙΒΚΙΝΤ ΣΕΓΚΑΛ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF, Πρόεδρος
ΣΤΕΦΑΝ ΚΑΝΤΕΑ, δημοσιογράφος
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, παραγωγός
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, δημοσιογράφος
ΓΙΑΝ ΡΟΦΚΑΜΠ, παραγωγός

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ της Άσμε Ελ Μουντίρ | THE MOTHER OF ALL LIES by Asmae El Moudir

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς.»

 

Ειδική Μνεία | Special Mention
QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα | QUEENDOM by Agniia Galdanova

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη.»


Ειδική Μνεία | Special Mention
20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ του Μστισλάβ Τσέρνοφ | 20 DAYS IN MARIUPOL by Mstyslav Chernov

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει.»

 

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.      

To ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Φεστιβάλ βρείτε ΕΔΩ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFF, AIFF Instagram, Cinemagazine Instagram, Twitter.  


Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-07 17:53:39  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Oι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τη συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» σε πανελλήνια πρώτη προβολή - εμπειρία

  Oι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τη συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» σε πανελλήνια πρώτη προβολή - εμπειρία

  Η Spentzos Film και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών στο πλαίσιο μιας πραγματικά ξεχωριστής πρώτης προβολής που θα γίνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον. Λεπτομέρειες ακολουθούν.

  «The Last Picture Show»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν 7 αποχαιρετιστήριες προβολές στο ΙΝΤΕΑΛ

  «The Last Picture Show»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν 7 αποχαιρετιστήριες προβολές στο ΙΝΤΕΑΛ

  Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποχαιρετά το πολυαγαπημένο ΙΝΤΕΑΛ με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο, με 7 αποχαιρετιστήριες προβολές - γεγονός!

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με μεγάλο χορηγό τη Nova, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα ΤΡΙΑΝΤΗ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα. Η 29η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με αθρόα προσέλευση του κοινού στις αίθουσες.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

  Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

  Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 'Ελληνικές Μικρές Ιστορίες' του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.