Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - INTERNATIONAL COMPETITION

Κατόπιν αυστηρής επιλογής βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η ομάδα προγραμματισμού καταλήγει στις ταινίες που θα ενταχθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Κάθε ταινία πρέπει να αποτελεί είτε το ντεμπούτο, είτε την δεύτερη δημιουργία του σκηνοθέτη ενώ παράλληλα θα πρέπει να προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα. Το συγκεκριμένο τμήμα φιλοδοξεί να αναδείξει όλα τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι δημιουργοί του αύριο.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - STRANGER THAN FICTION / IN COMPETITION

Το Διαγωνιστικό τμήμα του Ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - GREEK SHORT STORIES / IN COMPETITION

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων κινηματογραφιστών μέσα από το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Οι σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί στα κορυφαία φεστιβάλ του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ σε όλο τον κόσμο καθώς και άγνωστες ανακαλύψεις που θα συζητηθούν, συνθέτουν κάθε χρόνο ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό best of.

ICONS

Το «ICONS», με κεφαλαία όπως αρμόζει στους ανθρώπους που παρουσιάζει, είναι η ενότητα του φεστιβάλ που παρουσιάζει ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΜ - MUSIC & FILM

Ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Φεστιβάλ αναλαμβάνει να ξεναγήσει το κοινό στα πιο ετερόκλητα μουσικά είδη, να συστήσει καλλιτέχνες και νέες μουσικές τάσεις, να αποτίσει φόρους τιμής σε αξέχαστες ή άγνωστες πτυχές της μουσικής ιστορίας. Στο τμήμα εντάσσονται τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, επετειακές προβολές μουσικών ταινιών, καθώς επίσης ταινίες μυθοπλασίας που θέτουν τη μουσική στο επίκεντρο της αφήγησής τους.

ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ - RETROSPECTIVES

Οι Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν σε επαφή το κοινό με το έργο φημισμένων σκηνοθετών, των οποίων οι ταινίες θεωρούνται πλέον κλασικές και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει πλήρεις ρετροσπεκτίβες ή ενδεικτικό μέρος του έργου δημιουργών, όπως οι Λουί Μαλ, Ρόμπερτ Όλτμαν, Γιασουχίρο Όζου, Ζαν Κοκτό, Αντρέι Ζουλάφσκι, Μαξ Οφίλς, Όρσον Γουέλς και Ερνστ Λιούμπιτς.

Ταυτόχρονα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ρίχνει τους προβολείς του σε ανερχόμενους δημιουργούς του σήμερα, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το πολλά υποσχόμενο ταλέντο τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει παρουσιαστεί το έργο σκηνοθετών όπως ο Τομ Τίκβερ, ο Βάλτερ Σάλες, ο Φατίχ Ακίν, ο Σον Μπέικερ, η Μάρεν Άντε, ο Τομάς Βασιλέφσκι, ο Ντέιβιντ ΜακΚένζι και ο Γκάι Μάντιν.

Επίσης, το Φεστιβάλ οργανώνει αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες του παρόντος και του παρελθόντος καθώς και ειδικές θεματικές ενότητες, εμπνευσμένες από κινηματογραφικές τάσεις αλλά και φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ - SPECIAL SCREENINGS 

Στο τμήμα φιλοξενούνται κλασικά αριστουργήματα αλλά και παραγνωρισμένα διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά, σε επετειακές προβολές από ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες. Στη συγκεκριμένη ενότητα εντάσσονται επίσης οι προβολές που οι Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιούν στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ καθώς και κοινωνικούς ή πολιτιστικούς φορείς.    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-08-26 18:54:27