Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  | 11:30 | Goethe-Institut Athen
MASTERCLASS «Fatih Akin, Head on»

Masterclass με εισηγητή τον διεθνούς φήμης και βραβευμένο σκηνοθέτη Fatih Akin, με θέμα τη συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα σκηνοθεσίας (filmmaking) για νέους/-ες κινηματογραφιστές/-ριες.

Συντονίζει ο Πάνος Γκένας, υπεύθυνος προγράμματος του Διαγωνιστικού Τμήματος ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, 106 72 Αθήνα)

Σε συνεργασία: 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  | 17:00 | ΔΑΝΑΟΣ ΙΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Μέθοδος Στανισλάβσκι: Το συναίσθημα στην θεραπεία της ψυχικής απεξάρτησης» (2023, Ελλάδα, 68’)

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας, περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις πρόβες και την παράσταση «Το Ξύπνημα», καθώς και τις απόψεις των συμμετεχόντων, των θεραπευτών και της υπεύθυνης της παράστασης [Ειρήνη Τσαλέρα], για την χρησιμότητα της μεθόδου Στανισλάβσκι στη θεραπεία ψυχικής απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

Η κυρία Ειρήνη Τσαλέρα, εκτός από Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, είναι ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής. Επομένως, ανέλαβε η ίδια τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία  της παράστασης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 μέσα στη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλός I. 

«Με πυξίδα την μέθοδο Στανισλάβσκι, με όχημα την επιμονή των συμμετεχόντων και την αγάπη των θεραπευτών, δημιουργήσαμε μια παράσταση, με στόχο, μέσω του θεατρικού συστήματος Στανισλάβσκι, την ενίσχυση της θεραπευτικής προσέγγισης για την ψυχική απεξάρτηση. Στην παράσταση συμμετείχαν οι άνδρες, μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές Κορυδαλλού και μέσω βίντεο οι γυναίκες, μέλη της θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών». 

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των συντελεστών/-ριών και με τους/τις: 

Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ

Νίκος Χουβαρτάς, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Κατερίνα Θεοδωρίδου Ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Μεταβατικού Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχικής Απεξάρτησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλός I 

Αντωνία Ρουσσάκη Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Μεταβατικού Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχικής Απεξάρτησης στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  | 17:00 | ΔΑΝΑΟΣ ΙΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Periptero: Je t’aime moi non plus» (2022, Ελλάδα, 43’)

Το περίπτερο. Αυτή η απολύτως ιδιαίτερη νεοελληνική κατασκευή - μικροεπιχείρηση, που έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα τα τελευταία περίπου 120 χρόνια. Αρχικά το περίπτερο ήταν η κρατική ανταμοιβή προς αυτούς που αγωνίστηκαν και τραυματίστηκαν / ακρωτηριάστηκαν για την πατρίδα στους πολέμους από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το ντοκιμαντέρ του Πιερ Μπλάτνερ ωστόσο, έπειτα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, καταπιάνεται με το πώς η Κρίση χτύπησε το περίπτερο στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων. Ταξιδεύοντας σε όλη την επικράτεια, ο Μπλάτνερ συνομιλεί με περιπτερούχους, με τον κόσμο, αλλά και με δημοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να συλλάβει την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική διάσταση ενός φαινομένου που έχει φθίνει με τα χρόνια μεν, όμως εξαιτίας της ωφέλειάς του, έστω και λαβωμένο, εξακολουθεί να υφίσταται.

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστ(ρι)ών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  | 17:00 | ΑΣΤΥ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Transistence» (2023, Ελλάδα - Ισπανία, 26’)

10.07.2023. Η Άνα, μια τρανς γυναίκα, μετανάστρια από την Κούβα, δολοφονείται άγρια μέσα στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας. Άλλο ένα τρανσφοβικό έγκλημα μίσους σε μία χώρα που αναγνωρίζει και παρέχει ελάχιστα δικαιώματα στα τρανς πρόσωπα. Την ίδια χρονιά η Ισπανία ψηφίζει το πιο προοδευτικό πλαίσιο νόμου για τα τρανς δικαιώματα στην Ευρώπη. Πώς ο νόμος επηρεάζει τις ζωές των μελών της κοινότητας αυτής; Άτομα που αγωνίζονται για τα τρανς δικαιώματα, από την πρώτη τρανς βουλεύτρια της Ισπανίας, Carla Antonelli, μέχρι τη ΓΓ Ισότητας, Ángela Rodríguez Martínez, αφηγούνται την πραγματικότητά τους σε κοινωνίες δύο ταχυτήτων. Οι δημοσιογράφοι της Popaganda, Αναστασία Βαϊτσοπούλου και Ιωάννης Τσιούλης ξεκινούν από την Αθήνα και ταξιδεύουν μέχρι τη Μαδρίτη για να ερευνήσουν το τρανς βίωμα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με All-queer Panel από τ@:

Αναστασία Βαϊτσοπούλου (η/της) Δημοσιογράφος - συνδημιουργός ταινίας

Άννα Κουρουπού (η/της) Διευθύντρια του Red Umbrella Athens

Φίλιππος Παγάνης (ο/του) Ψυχολόγος, μέλος επιστημονικής ομάδας Orlando LGBΤ+

Βασίλης Σωτηρόπουλος (ο/του) Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Ιωάννης Τσιούλης (ο/του) Δημοσιογράφος - συνδημιουργός ταινίας.

Ksenija Joksimovic (το/του) Εργαζόμενο στην έρευνα, την εκπαίδευση για κοινωνική δικαιοσύνη και την ψυχοθεραπεία

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  | 12.00-16.15 | Goethe-Institut Athen 
Crew United Day  

12:00 | MASTERCLASS «Inside the Mind of a Casting Director» με την Susanne Ritter (στα αγγλικά)
Ακολουθεί Q&A (συνολική διάρκεια: 90΄)

13:30 | ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Töchter» της Nana Neul (2021, 122’)
Συμπαραγωγή Γερμανία-Ελλάδα-Ιταλία 
Ευγενική παραχώρηση: Heimatfilm και Heretic

15:45 | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Show me the Crew!»  της Crew United Greece, από τη Βένια Βέργου (διάρκεια: 30΄)

Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, 106 72 Αθήνα)

Συνδιοργάνωση:  

                                                          

Με την υποστήριξη του: 

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-09-19 17:40:59