Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff


«ENNIO FORMES» :
Μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη 

Πέμπτη 22/09 - Κυριακή 9/10 
Τρίτη - Παρασκευή (11.00 - 19.00) | Σάββατο & Κυριακή (11.00 - 15.00) | Δευτέρα: κλειστά
Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» | Ακαδημίας 59
Είσοδος Ελεύθερη

 

   

 

16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα έργα τους, σε μια ομαδική έκθεση εμπνευσμένη από τον μέγιστο Ιταλό συνθέτη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής ENNIO MORRICONE Ελλάδος» και αφορά στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας, έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του. 

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή, και να επικοινωνήσει σε ευρύτερο κοινό, τους δημιουργούς που εμπνεύστηκαν τα έργα τους από τη δυναμική της μουσικής του Ένιο Μορικόνε. Η μουσική του είναι ένας τρόπος σκέψης, μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία, που οπτικοποιείται στη παρούσα έκθεση μέσω διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών και εικαστικών γραφών. Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τον Ένιο Μορικόνε όχι σαν μια απλή αναπαράσταση του ιδίου ή με αναφορές από τα έργα του, αλλά να ιχνογραφήσουν την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον μεγάλο δημιουργό. 

Τα ονόματα των δημιουργών της έκθεσης είναι: Γ. Αντωνόπουλος, Αστ. Δημητρίου, Γ. Δημητρίου, Δ. Δημόπουλος, Δ. Καλογήρου, Αστ. Λάσκαρης, Χ. Λάσκαρης, Σ. Μπακάλης, Π. Ντόλας, Γ. Πέτρου, Χ. Σαμαράς, Ε. Σαρλή, Ζ. Σεϊτάνη, Αλ. Μάντζαρη, Π. Τσιούτρας, PUPPET 

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο και σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και το Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

 

Παρουσίαση Βιβλίου «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου», του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα 
Μτφ. Άννα Νούση, Εκδόσεις Μετρονόμος  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30.09 | 12.00 
Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 85
Είσοδος Ελεύθερη

O Αλεσάντρο Ντε Ρόσα διαβάζει «ανάμεσα στις γραμμές» του πενταγράμμου και προσφέρει ένα πολύτιμο, αυθεντικό και λεπτομερές πορτρέτο που συμπληρώνει με λέξεις τις εμβληματικές, διαυγείς παρτιτούρες της καριέρας του Μορικόνε. 

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Ιταλός συγγραφέας του βιβλίου και η μεταφράστρια, Άννα Νούση, θα παρουσιάσουν την ελληνική έκδοση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Την ξεχωριστή εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο γιος του συνθέτη, Μάρκο Μορικόνε και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Ένιο», Τζιάνι Ρούσο. Την συζήτηση θα συντονίζει η Ελένη Μητσιάκη, Μουσικολόγος, Συντονίστρια Παραγωγών του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Μουσικής Κινηματογράφου (IFMCA), ενώ θα συνοδεύει μελωδικά από το πιάνο η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τις Εκδόσεις Μετρονόμος.

 

 

Ανοιχτή Συζήτηση «Μετά τα Φεστιβάλ, τί;»  
Η πορεία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μετά το πέρας των Φεστιβάλ.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 12:00
Exile Room | Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα (ΗΣΑΠ Μοναστηράκι)
Είσοδος Ελεύθερη


Πού πηγαίνουν οι ταινίες μικρού μήκους μετά τα Φεστιβάλ; Ποια είναι η πορεία τους έπειτα από το πέρας των Φεστιβάλ και της διεθνούς ή και εθνικής πρεμιέρας τους; Υπάρχει χώρος ή δημιουργείται;  

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις, προτείνοντας τρόπους συνέχειας του κινηματογραφικού ταξιδιού μέσω συμβατών ή και εναλλακτικών μεθόδων διανομής και προωθητικών ενεργειών. Διακεκριμένα πρόσωπα του χώρου θα μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους για τη μακροβιότητα, την προώθηση και την κινηματογραφική, διαδικτυακή ή και τηλεοπτική παρουσία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.  


Στο συμβουλευτικό εργαστήριο (Workshop), μοιράζονται την εμπειρία τους επαγγελματίες του χώρου:

• Άννα Κασιμάτη (Γραφείο Media Hellas, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)

• Ηλίας Δημητρίου, σκηνοθέτης (συντονιστής προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ, ΕΡΤ)

•Κωστής Καλαποθάκης, Υπεύθυνος Κατάρτισης Προγράμματος Προβολών (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς)

• Μπάμπης Κονταράκης,Αιθουσάρχης-Διανομέας (Άστορ, Ανδόρα / Weird Wave)

• Τάσος Μελεμενίδης, υπεύθυνος προγράμματος CINOBO

• Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτιδα («Η Χέλγκα είναι στο Λούντ», «Bella»)

Συντονίζει ο Πάνος Γκένας, υπεύθυνος προγράμματος του διαγωνιστικού τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2022-09-22 23:00:47