Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗΣ / BUÑUEL: A SURREALIST FILMMAKER

23/09/2021, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ
30/09/2021, 22:15, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ

Θαυμάσιο οδοιπορικό στην ζωή του πιονέρου του σουρεαλιστικού κινηματογράφου το οποίο στηρίζεται σε χειμαρρώδες οπτικό υλικό προκειμένου να προσφέρει ένα πρωτοφανές παράθυρο στον κόσμο και το έργο μιας αναντικατάστατης ιδιοφυΐας. Ντοκιμαντέρ-ωδή σε μια απαράμιλλη φιλμογραφία, εντός της οποίας διαπλέκονται η ζωγραφική με την ποίηση και το σινεμά, καθώς ο Μπουνιουέλ υφαίνει γύρω της μαεστρικά τις παιδικές του αναμνήσεις, το όραμα του για τον κόσμο, τις αμφιβολίες, μα κυρίως την ικανότητά του να λέει ιστορίες χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει τις πιο οικείες εμμονές του. Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός (23/09) και η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου (30/09).

ΙΣΠΑΝΙΑ | 2021 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 83’ | ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Κάποια στιγμή στο θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του Εσπάδα για τον μέγα του ισπανικού σινεμά, Λουίς Μπουνιουέλ, ακούγεται πως «ο σουρεαλισμός είναι σαν να βγαίνεις έξω με ένα όπλο και να πυροβολείς αδιακρίτως». Δεν πρόκειται βέβαια για παροξυσμό αντικοινωνικότητας. Αντίθετα υπογραμμίζει την σημασία της αφύπνισης από τις επιβεβλημένες νόρμες της θρησκοληψίας, της σεξουαλικότητας, πάνω απ΄όλα: της ελευθερίας, κι ας μένει πάντα τελικά ένα φάντασμα.

Πυκνοραμμένο οδοιπορικό στην ζωή του δημιουργού, που στηρίζεται όχι μόνο στο χειμαρρώδες οπτικό υλικό του και το ενήμερο κείμενο που το συνοδεύει, μα ακόμα περισσότερο στο ευφάνταστο μοντάρισμα της βιογραφίας με το έργο και στην πολυ-καλλιτεχνική διαπλοκή ζωγραφικής, ποίησης και σινεμά. Τελικά, μια στοχαστική δουλειά πάνω στον πάντα υποκείμενο μπουνιουελικό σουρεαλισμό και τις εμμονές του, ένα έργο που επισημαίνει μια εργογραφία απαράμιλλη, επιτακτική. Η.Δ.

Αγοράστε online το εισιτήριό σας στο site της viva.gr εδώ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Javier Espada
ΣΕΝΑΡΙΟ: Javier Espada

ΧΑΒΙΕΡ ΕΣΠΑΔΑ
Ισπανός δημιουργός πολύτροπα αφοσιωμένος στην ανάδειξη του Σουρεαλισμού και του έργου του Λουίς Μπουνιουέλ μέσω του Κέντρου Μπουνιουέλ της Καλάνδα στην Αραγονία. Τέσσερα από τα πέντε ως σήμερα ντοκιμαντέρ του είναι αφιερωμένα στην σουρεαλιστική γενιά, τον Μπουνιουέλ, τον Λόρκα και τον Νταλί.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2021
Buñuel: A Surrealist Filmmaker
2015 Following Nazarin
2013 Una Mujer Sin Sombra  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-09-14 00:04:39  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  LOTTE EISNER - ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ / LOTTE EISNER - A PLACE, NOWHERE

  LOTTE EISNER - ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ / LOTTE EISNER - A PLACE, NOWHERE

  Μία από τις συναρπαστικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, παρότι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, συγγραφέας της 'Δαιμονικής Οθόνης' και μία από τις επικεφαλής των αρχείων της Γαλλικής Ταινιοθήκης, η Λότε Άισνερ ήταν αυτή που θαύμαζαν ο Λανγκ, ο Μουρνάου, ο Στροχάιμ, ο Τσάπλιν, ο Ρενουάρ και ο Μπρεχτ, μαζί με τον Χέρτζογκ, τον Βέντερς και τον Σλέντορφ, οι οποίοι μιλούν, άλλωστε, και στην ταινία. Στη ζωή της και στο ντοκιμαντέρ αυτό η Ιστορία του κινηματογράφου διασταυρώνεται με εκείνη του εικοστού αιώνα, φωτίζοντας η μία την άλλη. Παρουσία του σκηνοθέτη. Προβάλλεται με την ταινία 'Φάουστ / Faust: A German Folktale / Faust: Eine Deutsche Volkssage'.

  ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ & ΤΕΝΕΣΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ / TRUMAN & TENNESSEE: AN INTIMATE CONVERSATION

  ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ & ΤΕΝΕΣΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ / TRUMAN & TENNESSEE: AN INTIMATE CONVERSATION

  Οι παράλληλες ζωές δύο φίλων, δύο ιδιοφυιών που ενώ δημιουργούσαν εξαιρετικά έργα στοιχειώνονταν από τα φαντάσματα του παρελθόντος, τους δαίμονες των εθισμών και την εκτυφλωτική, παραπλανητική λάμψη της επιτυχίας. Τένεσι Γουίλιαμς και Τρούμαν Καπότε, δυο λογοτεχνικά ιερά τέρατα σε έναν υποθετικό υπερθανάτιο διάλογο πάνω στη ζωή κι όλα της τα συχνά τραγικά τερτίπια, αποτυπωμένο σε ένα ιστορικά και συναισθηματικά πολύτιμο ντοκουμέντο. Προλογίζει ο δραματουργός και μεταφραστής Αντώνης Γαλέος.

  ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ FBI / MLK/FBI

  ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ FBI / MLK/FBI

  Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Σπάικ Λι και τις προσωπικές, άκρως διεισδυτικές δουλειές του, ο Σαμ Πόλαρντ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους χρονικογράφους της Μαύρης Αμερικής. Με το σθένος μιας εξαντλητικής δημοσιογραφικής έρευνας, και με αναμφισβήτη ιστορική αξία, το νέο του ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τα προσφάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του FBI και ανακαλύπτει την πηγή του φόβου, το σημείο μηδέν στη ρατσιστική προπαγάνδα της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.