Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

LOTTE EISNER - ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ / LOTTE EISNER - A PLACE, NOWHERE

Μία από τις συναρπαστικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, παρότι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, συγγραφέας της «Δαιμονικής Οθόνης» και μία από τις επικεφαλής των αρχείων της Γαλλικής Ταινιοθήκης, η Λότε Άισνερ ήταν αυτή που θαύμαζαν ο Λανγκ, ο Μουρνάου, ο Στροχάιμ, ο Τσάπλιν, ο Ρενουάρ και ο Μπρεχτ, μαζί με τον Χέρτζογκ, τον Βέντερς και τον Σλέντορφ, οι οποίοι μιλούν, άλλωστε, και στην ταινία. Στη ζωή της και στο ντοκιμαντέρ αυτό η Ιστορία του κινηματογράφου διασταυρώνεται με εκείνη του εικοστού αιώνα, φωτίζοντας η μία την άλλη. Παρουσία του σκηνοθέτη. Προβάλλεται με την ταινία «Φάουστ / Faust: A German Folktale / Faust: Eine Deutsche Volkssage».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ | 2021 | ΕΓΧΡΩΜΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | 59’ | ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 

Η Lotte Eisner (1896-1983) ήταν μία από τις συναρπαστικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Λίγο γνωστή στο πλατύ κοινό, συγγραφέας της «Δαιμονικής οθόνης» και μία από τους διευθύνοντες των αρχείων της Γαλλικής Ταινιοθήκης, ήταν αυτή που θαύμαζαν ο Fritz Lang, ο Murnau, ο Stroheim, ο Sternberg, ο Chaplin, ο Renoir, αλλά και ο Brecht, ο Man Ray κι αργότερα ο Herzog κι ο Wenders, ο Godard και ο Truffaut. Κυνηγημένη από τους ναζί, βρήκε καταφύγιο στη Γαλλία μα παρέμεινε μια αιώνια εξόριστη. Στη ζωή της, η ιστορία του κινηματογράφου και η Ιστορία του εικοστού αιώνα διασταυρώνονται και φωτίζουν η μία την άλλη.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Timon Koulmasis
ΣΕΝΑΡΙΟ: Timon Koulmasis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Rüdiger Kortz
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ernst August Klötzke
ΜΟΝΤΑΖ: Aurique Delannoy

ΤΙΜΩΝ ΚΟΥΛΜΑΣΗΣ
Ο Τίμων Κουλμάσης γεννήθηκε στη Γερμανία. Μετά τις σπουδές Ιστορίας και Φιλοσοφίας δουλεύει σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος στο Παρίσι και στην Αθήνα. Οι ταινίες του, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, συμμετείχαν στα φεστιβάλ των Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μόντρεαλ κ.α. Απέσπασαν διάφορα βραβεία.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2021 Lotte Eisner - A Place. Nowhere
2016 Portrait of my Father in Times of War
2010 Words of Resistance
2004 Paths of Rebetiko
1997 Sinasos - A Survey of Memory
1995 Ulrike Marie Meinhof
 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS