Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ FBI / MLK/FBI

Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Σπάικ Λι και τις προσωπικές, άκρως διεισδυτικές δουλειές του, ο Σαμ Πόλαρντ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους χρονικογράφους της Μαύρης Αμερικής. Με το σθένος μιας εξαντλητικής δημοσιογραφικής έρευνας, και με αναμφισβήτη ιστορική αξία, το νέο του ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τα προσφάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του FBI και ανακαλύπτει την πηγή του φόβου, το σημείο μηδέν στη ρατσιστική προπαγάνδα της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.


ΗΠΑ | 2020 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 104’| ΑΓΓΛΙΚΑ 

Η ιστορία του πώς ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατέστη ο Νο. 1 κίνδυνος για το FBI του Έντγκαρ Τζ. Χούβερ, τόσο ώστε να εκπονηθεί πολυπλόκαμο σχέδιο αμαύρωσης του χαρακτήρα του λόγω εξωσυζυγικών σχέσεων. Το ντοκιμαντέρ του Σαμ Πόλαρντ βυθίζεται με ενάργεια στην πιο πολιτικά ραδιούργα δεκαετία του 20ού αιώνα και επιχειρεί να μελετήσει νοοτροπίες και γεγονότα που, ατυχώς, αποτελούν επίκαιρη τροχοπέδη.

Η βασανιστική ιστορία των ΗΠΑ στην ανθρώπινη ανισότητα, ο νευραλγικός ρόλος του Βιετνάμ στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας, η ραχοκοκαλιά του FBI και οι ιστορικοί νευρώνες του στον αμερικανικό τρόπο ζωής και στη μέση ένα Βαπτιστής πάστορας που το 2027 (θα μάθετε γιατί) θα μπει στο (ίσως και μικροαστικό) κοινωνικό μικροσκόπιο όχι της επαναστατικής του δράσης, αλλά της ηθικής ή μη ιδιωτικής του ζωής. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sam Pollard
ΣΕΝΑΡΙΟ: Benjamin Hedin, Laura Tomaselli
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Robert Chappell
ΜΟΥΣΙΚΗ: Gerald Clayton
ΜΟΝΤΑΖ: Laura Tomaselli

ΣΑΜ ΠΟΛΑΡΝΤ
Βραβευμένος με Έμμι και υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός μοντέρ (ταινιών του Σπάικ Λι μεταξύ άλλων), παραγωγός, σεναρίστας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους χρονικογράφους της Μαύρης εμπειρίας στις ΗΠΑ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2021 Black Art: In the Absence of Light
2020 MLK/FBI
2018 Mr Soul!
2017 Maynard
2016 Two Trains Runnin’



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS