Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 • Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

  Μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη Λοράν Καντέ, σεναριογράφος των συγκλονιστικών «Ελεύθερος Ωραρίου» και «Ανάμεσα στους Τοίχους» που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2008 αλλά και σκηνοθέτης της ταινίας «120 Battements par Minute» που τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) και συγκίνησε όσο καμιά άλλη τον πρόεδρο της Επιτροπής του απερχόμενου Φεστιβάλ των Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο γεννημένος το 1962 στο Μαρόκο Ρομπέν Καμπιγιό, εντοπίζει στις βαθιά προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων του την επείγουσα ανάγκη ενός γενικότερου πολιτικού προβληματισμού, χωρίς την επιτήδευση ή την ευκολία του επιδεικτικού μελοδραματισμού και της κοινωνικής καταγγελίας.

  Από την αλληγορία της «άβολης» επιστροφής των νεκρών στο «Les Revenants» έως τον έρωτα του καθωσπρέπει Ντανιέλ με τον νεαρό μετανάστη Μάρεκ του «Eastern Boys», ο Καμπιγιό αναζητά τους ήρωες του στο περιθώριο της κοινωνίας, καταγράφοντας -άλλοτε άμεσα, άλλοτε υπόρρητα αλλά πάντοτε με μεγάλη τρυφερότητα- την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων του καθενός ξεχωριστά, χωρίς να επικρίνει τις επιθυμίες ή τις αποφάσεις τους. Μεταφέροντας τη δράση από το συλλογικό στο ιδιωτικό και από το αόριστο στο συγκεκριμένο, φανερώνει την άμεση συσχέτιση του ενός με το άλλο παροτρύνοντας τον θεατή να συνειδητοποιήσει τον πάντοτε επίκαιρο χαρακτήρα της θεματολογίας του.

  Ο Γάλλος δημιουργός και ο πρωταγωνιστής της τελευταίας του ταινίας, θα παρουσιάσουν αυτοπροσώπως ένα από τα σημαντικότερα φιλμ των φετινών Καννών, στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Πάνος Αχτσιόγλου

 • Αυτοί που Επιστρέφουν / Les Revenants

  Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί επανέρχονται στη ζωή διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και την καρδιά αυτών που άφησαν πίσω. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Καμπιγιό υπογράφει ένα στοιχειωμένο και βαθιά ατμοσφαιρικό θρίλερ που στοχάζεται πάνω στα αιώνια και αξεδιάλυτα μυστήρια της ύπαρξης. Η απήχησή του αποτέλεσε έμπνευση για την εξαιρετικά επιτυχημένη ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

 • Πληρωμένος Έρωτας / Eastern Boys

  Ευκατάστατος μεσήλικας 'ψωνίζει' νεαρό μετανάστη, μη γνωρίζοντας ότι η συμμορία του δεύτερου θα τον ληστέψει. Ωστόσο εκείνος αρνείται να τον καταδώσει, γοητευμένος από την ορμή της νεότητας που γεμίζει αναπάντεχα το συναισθηματικό του κενό. Στην καρδιά ενός πολυπολιτισμικού, και συνάμα χαώδους και σκληρού κόσμου, ο Καμπιγιό εξερευνά το ενδεχόμενο της κατανόησης, της συγχώρεσης και της λύτρωσης, βρίσκοντας αναπάντεχες και όχι πάντα βολικές απαντήσεις μέσα από τη διήγηση μιας αφοπλιστικά ειλικρινούς ερωτικής ιστορίας.

 • 120 Χτύποι το Λεπτό / 120 Battements par Minute

  Η ταινία που έκανε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, πρόεδρο της επιτροπής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών, να δακρύσει, είναι το παθιασμένο χρονικό μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του '80 ύψωσαν ανάστημα ενάντια σε έναν πανίσχυρο και θανατηφόρο ιό. Σκηνοθετώντας με νεανική ορμή και ενώνοντας μοναδικά το συλλογικό με το ατομικό και το πολιτικό με το προσωπικό, ο Καμπιγιό παραδίδει στα χέρια των θεατών μια συναισθηματική χειροβομβίδα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.Παρουσία του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή Αρνό Βαλουά.