Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 27ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) Σκηνοθέτης

Ο Μπάμπης Μακρίδης γεννήθηκε στην Καστοριά. Η μικρού μήκους ταινία του Ο Τελευταίος Φακίρης (2005) κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας.   Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, L (2012) διαγωνίστηκε στο Sundance Film Festival, το Rotterdam Tiger Awards και άλλα πολλά διεθνή φεστιβάλ. Του απονεμήθηκε το  πρώτο  βραβείο  (Grand Prix) στο Molodist Film Festival του Κιέβου το 2012. Ο Οίκτος (2018), η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του διαγωνίστηκε στο Sundance Film Festival και το Rotterdam Film festival. Η ταινία έλαβε διάφορα βραβεία συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Καλύτερης Ταινίας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2019. Κέρδισε επίσης το βραβείο Fipresci στο Torino Film Festival, καθώς και αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Odessa International Film Festival. Η τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους “Birds or (How to Be One)” έκανε πρεμιέρα στο International Film Festival of Rotterdam το 2020.

ΝΤΙΝΑ ΙΟΡΝΤΑΝΟΒΑ Ιστορικός Κινηματογράφου

Η Ντίνα Ιορντάνοβα είναι ιστορικός του κινηματογράφου και των φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει εκδώσει εκτενές έργο  για το Βαλκανικό σινεμά. Έχει διδάξει παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου και πολιτισμικές κινηματογραφικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία, καθώς και σε  άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η δραστηριοποίησή της σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνει χρέη μέλους κριτικής επιτροπής στη Νότια Κορέα, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Μαρόκο, Ιαπωνία, Ρουμανία και στο Ιράν - καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2017.

ΤΙΤΟΥΣ ΚΡΕΓΙΕΝΜΠΕΡΓΚ Παραγωγός

Ο Τίτους Κρέγιενμπεργκ εργάστηκε ως παραγωγός στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση προτού ιδρύσει τη δική του εταιρεία παραγωγής, την UnaFilm. Η εταιρεία έχει  τελέσει  παραγωγή και συμπαραγωγή σε πάνω από 30 ταινίες που έχουν διαγωνιστεί σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως τα Βερολίνου, Καννών, Τορόντο, Λοκάρνο, και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Ο Τίτους Κρέγιενμπεργκ διδάσκει στο EAVE, στο  Toronto Film Lab και στο Biennale Cinema College.

​ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ Ηθοποιός

Η Μαρία Ναυπλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ηθοποιός. Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Master Class, Το Τραμ Με Το Όνομα Πόθος και Ηλέκτρα. Στον κινηματογράφο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Η Ψυχή Στο Στόμα, Πεθαίνοντας στην Αθήνα,  και  Τετάρτη 04:45. Συνεργάζεται σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ Συγγραφέας

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα, 1959) έχει δημοσιεύσει περισσότερους από είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, πέντε βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας, και μια συλλογή- σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του εκδόθηκαν σε ξένες γλώσσες και διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο και  την τηλεόραση. Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΣΤΙΝ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ

Nτοκιμαντερίστας, γεννημένος στο Παρίσι και κάτοικος Αθήνας, ο Μάρκος Γκαστίν έχει σκηνοθετήσει και/ή παραχθεί δεκάδες δημιουργικά ντοκιμαντέρ, τα περισσότερα με κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως «Μασσαλία, Μακρινή Κόρη» (Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ 2004), «Θέμις» (Φεστιβάλ Καννών 2009) ή «Μέχρι τη Θάλασσα» (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο LAGFF 2020). Διδάσκει ντοκιμαντέρ σε διάφορα διεθνή εργαστήρια.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσιογράφος

Ο Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει εργαστεί για το BBC World Service, την εφημερίδα Guardian, το Al Jazeera και αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει σκηνοθετήσει πέντε μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει τρία βιβλία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Δικηγόρος

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος και εργάζεται στην Αθήνα. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΝΟΕ ΜΕΝΤΕΛ Σκηνοθέτις και παραγωγός

Ιδρύτρια του Σκωτσέζικου Ινστιτούτου Ντοκιμαντέρ Η Νοέ Μεντέλ έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και παραγωγός στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το 2004 ίδρυσε το Scottish Documentary Institute κι οι πρωτοβουλίες ανάδειξης ταλέντων που έχει αναλάβει έκτοτε έχουν βραβευτεί πολλάκις. Μεταξύ αυτών τα Bridging the Gap, BtG+, This is Scotland, Stories and The Edinburgh Pitch. Διεξάγει ακαδημαϊκή έρευνα στο Edinburgh College of Art όπου και επιβλέπει διδάκτορες στο ντοκιμαντέρ.

​ΚΑΤΡΙΝ ΚΙΛΓΚΑΡΝΤ Αναπληρώτρια Διευθύντρια του CPH:DOX

Η Κατρίν Κίλγκαρντ εργάζεται στο χώρο του ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει διατελέσει ως σύμβουλος ντοκιμαντέρ, δημιουργεί και επεκτείνει νέες πλατφόρμες για ανεξάρτητους ντοκιμαντερίστες για να αναπτύξουν την τέχνη  τους και την επαγγελματική τους δικτύωση. Έγινε μέλος του CPH:DOX το 2015 κατόπιν πολλών ετών που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος στη σκανδιναβική οργάνωση Filmkontakt Nord, διευθύνοντας το Nordisk Panorama Film Festival και τη βιομηχανική της παραγωγή. Στο CPH:DOX, το οποίο είναι ένα διακεκριμένο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει τον ανεξάρτητο, πρωτοποριακό  κινηματογράφο  και  παρουσιάζει  την αφρόκρεμα του σύγχρονου ντοκιμαντέρ, ηγείται του διεθνούς βιομηχανικού τμήματος και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) Σκηνοθέτις

Εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της “Park” συμμετείχε σε πολυάριθμα  διεθνή  Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων του Τορόντο, του Σαν Σεμπαστιάν, του Ρότερνταμ και το BFI, όπου απέσπασε διάφορα διεθνή βραβεία   όπως το New Directors Award στο Σαν Σεμπαστιάν και το Best European Movie στο EFF Palić. Βρίσκεται στην προετοιμασία της δεύτερης ταινίας της “Animal” η οποία συμμετείχε στο L'Atelier του Φεστιβάλ των Καννών.

ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΝΤΖΙΡΙΑ Σκηνοθέτης

Σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στα Τίρανα Αλβανίας, ζει και εργάζεται στα Βαλκάνια. Δημιουργός των ταινιών Χαμομήλι, The Time of a Young Man About to Kill, A Country of Two  - τον απασχολούν ο θάνατος    και η απώλεια και πως αυτά επαναπροσδιορίζουν την ανθρώπινη μνήμη.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΡΙΜΠΑΛΗΣ Σεναριογράφος

Ο Σπύρος Κρίμπαλης είναι σεναριογράφος, script editor και creative producer. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια για τις ταινίες Ζίζοτεκ, Ακίνητο Ποτάμι, Το όνειρο του σκύλου και Polaroid, έχει επιμεληθεί δεκάδες σειρές μυθοπλασίας για την τηλεόραση, έχει γράψει ένα βιβλίο (Η ΕΡΤ εν τάφω) καθώς και αρκετά διηγήματα και άρθρα.

ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΓΡΙΒΕΑ Δημοσιογράφος

Ως entertainment editor, κριτικός κινηματογράφου και podcast host, η Ιωσηφίνα Γριβέα παρακολουθεί στενά την εγχώρια και ξένη βιομηχανία κινηματογράφου και εργάζεται στα έντυπα και digital ΜΜΕ από το 2013. Έχει εκτενή εμπειρία στη διεξαγωγή συνεντεύξεων με δημιουργούς και ηθοποιούς, εκτιμά τη συμπεριληπτικότητα και τον πειραματισμό στο σινεμά, και δίνει πάντα έμφαση στην ανάδειξη νέων ταλέντων στον χώρο.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΙΛΙΚΑ Ηθοποιός

Η Πηνελόπη Τσιλίκα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες με τον Δ. Γεράρδη, τον Στ. Μαρκουλάκη, τον Φ. Μπόγρη, την Κ. Βούλγαρη, τον Β. Μαρινάκη, τον Π. Πορτοκαλάκη, την Τζ. Ραφαηλίδου και τον Παντελή Βούλγαρη στην ταινία Μικρά Αγγλία, για την οποία έλαβε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Έπαιξε στις σειρές η Λέξη που Δε Λες σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και Σιωπηλός Δρόμος σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη. Είναι τελειόφοιτη της Νομικής Αθηνών.    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-09-21 15:04:55