Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 • Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

  Ενδοσκοπικός και στοργικός με τους ήρωές του, ερωτικός και σίγουρα ερωτευμένος μαζί τους, ο Τομάς Βασιλέφσκι είναι ένας υμνητής της αγάπης στις πιο αποχρωματισμένες στροφές της Πολωνίας του σήμερα, εκεί όπου δεν υπάρχουν υψωμένα τείχη, παρά μόνο ατόφια συναισθήματα.

  Ολιγόλογος, υπέρμαχος της λογικής, βάζει την εικόνα να βγάλει λέξεις και σαν ζωγράφος συνθέτει τις ιστορίες του σαν «εικαστικές» παρτιτούρες. Ο Τομάς Βασιλέφσκι, με μονάχα τρεις μεγάλου μήκους ταινίες στο ενεργητικό του, μπορεί να καυχιέται ότι έχει κατοχυρώσει μια θέση στην εκλεκτική λίστα με τους πιο ελπιδοφόρους και ικανούς, νέους Ευρωπαίους δημιουργούς. Με μια άμεση γραφή που φανερώνει τη διάθεσή του να αφήσει τους πρωταγωνιστές του εκτεθειμένους με ασφάλεια.

  Στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης», που καρπώθηκαν το Βραβείο Σεναρίου στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, οι τέσσερις ηρωίδες αντανακλούν στις ματιές τους τη ζωή σε μια Πολωνία που αλλάζει ταυτότητα, θαμπώνοντας τα χρώματα και ουσιαστικά τις προθέσεις τους.

  Από την Εντιτα, μία μεσήλικη γυναίκα που ναρκώνει κυριολεκτικά τα ερωτικά της θηράματά, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Για Ενα Κρεβάτι», μέχρι την ακόρεστη σεξουαλική σερενάτα του «Πλωτοί Ουρανοξύστες», όπου δύο άντρες απαξιώνουν τις συντρόφους τους για να ακολουθήσουν το πρωτόγνωρο ένστικτό τους, ο Βασιλέφσκι ανάγκασε τα διεθνή φεστιβάλ να αναγνωρίσουν την παθιασμένη ανάγκη του να αφηγείται τη ζωή σε ένα πολύ προσωπικό σινεμά.

  Πρεσβευτής ενός νέου κινηματογραφικού ρεύματος που ανδρώνεται καλλιτεχνικά στα πολωνικά στεγανά, σαρκαστικός στις προθέσεις του και ειλικρινής στα βλέμματά του, ο Τομάς Βασιλέφσκι στήνει ήδη επιμελώς και μεθοδικά τα καρέ στην πρώιμη, μα συνεπή, φιλμογραφία του, την οποία και θα παρουσιάσει αυτοπροσώπως στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Χρήστος Πολίτης

  Φιλμογραφία
  2016 Zjednoczone stany milosci / United States of Love
  2013 Plynace wiezowce / Floating Skyscrappers
  2012 W sypialni / In a Bedroom
   

 • Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

  Εσωστρεφής σαραντάρα βάζει online αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, τους οποίους όμως ναρκώνει στο ραντεβού. Στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη 'φιλοξενία'. Οταν το κόλπο αποτυγχάνει με ένα από τα θύματά της, μια αλλόκοτη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Σεξ, ψέματα και μοναξιά στο μινιμαλιστικό και ατμοσφαιρικό ντεμπούτο που μας σύστησε το σκηνοθετικό ταλέντο του Τομάς Βασιλέφσκι.

 • Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

  Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.

 • Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

  Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με φιμωμένα ερωτικά πάθη και αποχρωματισμένα όνειρα, σε μια Πολωνία στο μεταίχμιο της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Κισλοφσκικών αποχρώσεων και υποβόσκουσας έντασης, το γυναικείο φιλμ της χρονιάς φέρει την υπογραφή ενός άνδρα, του πιο ανερχόμενου σκηνοθέτη του σύγχρονου πολωνικού σινεμά. Αργυρή Αρκτος σεναρίου στη Μπερλινάλε.