Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

28/9/2016, 20:00, Ιντεάλ

Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με φιμωμένα ερωτικά πάθη και αποχρωματισμένα όνειρα, σε μια Πολωνία στο μεταίχμιο της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Κισλοφσκικών αποχρώσεων και υποβόσκουσας έντασης, το γυναικείο φιλμ της χρονιάς φέρει την υπογραφή ενός άνδρα, του πιο ανερχόμενου σκηνοθέτη του σύγχρονου πολωνικού σινεμά. Αργυρή Αρκτος σεναρίου στη Μπερλινάλε.

USL still 2

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η πολωνική κοινωνία προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί την επαύριο της πτώσης του ανατολικού μπλοκ. Σε μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών, τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες μιας μικρής επαρχιακής πόλης βρίσκονται αντιμέτωπες με φιμωμένα ερωτικά πάθη και ξεφτισμένα όνειρα. Η Αγκάτα νιώθει έλξη για έναν ιερέα. Η Ιζα είναι μια δασκάλα που εδώ και καιρό διατηρεί σχέση με παντρεμένο. Η Ρενάτα αναζητά τρόπο να προσεγγίσει μια νεαρή γειτόνισσα. Η Μαρζένα, πάλι, ονειρεύεται καριέρα μοντέλου.

Ένα από τα καλύτερα γυναικεία φιλμ των τελευταίων ετών φέρει την υπογραφή ενός άνδρα, και συγκεκριμένα του πλέον ανερχόμενου σκηνοθέτη της πολωνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Μέσα από μία πανέμορφα αποχρωματισμένη φωτογραφία, ο Βασιλέφσκι αποτυπώνει το αποπνικτικό περιθώριο που απειλεί να εγκλωβίσει το προσωπικό αίτημα, όταν το κοινωνικό βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση, με τις δύο αντίρροπες δυνάμεις της ζωής, τον έρωτα -κατά κύριο λόγο- και το θάνατο, δευτερευόντως, να τίθενται στο προσκήνιο της προβληματικής του. Αργυρή Άρκτος σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ν. Σ.
Παρουσία του σκηνοθέτη

Σκηνοθεσία: Tomasz Wasilewski
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Φωτογραφία: Oleg Mutu
Μοντάζ: Beata Walentowska
Ηθοποιοί: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Andrzej Chyra, Lukasz Simla, Tomek Tyndyk

Πολωνία, Σουηδία | 2016 | Εγχρωμο | DCP | 106' | Πολωνικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-11 11:38:30



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

    Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

    Εσωστρεφής σαραντάρα βάζει online αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, τους οποίους όμως ναρκώνει στο ραντεβού. Στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη 'φιλοξενία'. Οταν το κόλπο αποτυγχάνει με ένα από τα θύματά της, μια αλλόκοτη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Σεξ, ψέματα και μοναξιά στο μινιμαλιστικό και ατμοσφαιρικό ντεμπούτο που μας σύστησε το σκηνοθετικό ταλέντο του Τομάς Βασιλέφσκι.

    Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

    Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

    Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.