Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοίνωση Τίτλων & Κριτικής Επιτροπής Διαγωνιστικού ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους

Αυτές είναι οι 47 Ελληνικές Μικρές Ιστορίες των Νυχτών Πρεμιέρας! Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί 27 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2023.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αγαπά και στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό σινεμά από την πρώτη του έκδοση μέχρι σήμερα με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν εγχώριες κινηματογραφικές ιστορίες και νέες φωνές του σινεμά, στη μυθοπλασία αλλά και το ντοκιμαντέρ.

Κάθε χρόνο, το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενεί πρεμιέρες ελληνικών ταινιών, εργαστήρια και masterclass για την εγχώρια κινηματογραφική ανάπτυξη και παραγωγή σε συνεργασία με σημαντικούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και τιμά σημαντικά πρόσωπα της κινηματογραφικής κοινότητας, αναδεικνύοντας το έργο Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών με βραβεύσεις και αφιερώματα. 

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με το ελληνικό σινεμά είναι φυσικά το πολυαγαπημένο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο βοηθά με ιδιαίτερη φροντίδα για περισσότερα από 12 χρόνια τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους. 

Μέσα από το πρόγραμμα του νεανικού, καινοτόμου και εορταστικού αυτού τμήματος, το Φεστιβάλ παρουσιάζει πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που συστήνονται στο εγχώριο και διεθνές κοινό του και περιοδεύουν μετέπειτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος το καλοκαίρι και για δεύτερη χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ταξίδεψαν επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ σε Μουσεία του Δικτύου του Ομίλου δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να απολαύσει τις υπέροχες αυτές ιστορίες σε ξεχωριστές τοποθεσίες.

Το πολυδιάστατο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 650 ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να εκπροσωπεί δυναμικά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας και ανταποδίδει την αγάπη και εμπιστοσύνη των εγχώριων δημιουργών και στην 29η διοργάνωση του ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Με χαρά σάς παρουσιάζουμε το φετινό διαγωνιστικό τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και τις 47 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος από τις συνολικά 308 υποβολές

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ (με αλφαβητική σειρά)

«Αερολίν» του Αλέξη  Κουκιά-Παντελή
«Αθαλάσσα» της Αργυρώς Νικολάου
«Ανορθόδοξος» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
«Αριζόνες» του  Γιώργου Ηλιόπουλου
«Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη, Στέργιου Ντινόπουλου
«Γόος» της Φλώρας Ηλία
«Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη, Κατερίνας Μαυρογεώργη
«Διάλεξε Χέρι» του Σταύρου Κωστόπουλου
«Εάν σου Πω τις Αναμνήσεις μου» της Μαρίας Έλενας Μητροδήμα
«Εθνική Οδός μιας Ραγισμένης Καρδιάς» του Νίκου Κυρίτση
«Έτοιμοι» της Ειρήνης Βιανέλλη
«Θερμοκήπιο» του Γιώργου Γεωργακόπουλου
«Θυμωμένο Ψάρι» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα
«Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει» του Αστέρη Τζιώλα
«Κέτσαπ στη Μουστάρδα σου» της Ιφιγένειας Θεοδωρίδου
«Ο Κλέφτης» του Matteo Pizzocaro
«Λευκά Χριστούγεννα 1948»  του Αντώνη Βαλληνδρά
«Με λένε Άντι» των Ανδρέα Βακαλιού, Φίλη Ολσέφσκι
«Μέχρι να με Δεις» της Ελεάννας Σαντοριναίου
«Παλίρροια» του Γιώργου Μπουγιούκου
«Παρακαλώ Περιμένετε» της Καρίνας Λογοθέτη
«Η Παρέλαση» του Μιχάλη Γαλανόπουλου
«Πλευρά» του Παναγιώτη Φαφούτη
«Σε αυτή την Εξαίσια Θάλασσα» της Καλλιόπης Λεγάκη
«Τείχη» του Χρήστου Σαρρή
«Τέλη Αυγούστου» της Αντζελίκα Κατσά
«Φῶς ἐκ Φωτός»  του Νεριτάν Ζιντζιρία
«Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου
«À Deux Voix» της Μάρθας Μπουζιούρη
«L’ Acqua che Passa / Deep Sea» της Κάλλιας Παπαδάκη
«Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου
«Days of a Lilac Summer» της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου
«Dustlight» της Χρυσάνθης Κουρή
«Eschaton Ad» του Αντρέα Γατόπουλου
«Fuga» του Αντώνη Ντούσια
«Good Girls Club: A Virginity Odyssey» των Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα
«Hotel Κένταυρος» των Λίνου Καφίδα, Δημήτρη Καφίδα
«IS ή μία Όμορφη Κοκκινωπή Τριχούλα Λεπτή σαν Ίνα» του Κώστα Μπακούρη
«Kafka's Collection of Porn» του Αριστοτέλη Μαραγκού
«Little Doggie» του Γιώργου Ντούνη
«Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή
«Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου
«The Second Life of Burned Trees» της Άννας Βασόφ
«Short Draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου
«Super» του Νικόλα  Κούλογλου
«Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα» της Νατάσσας Μπλάτσιου
«Wings» του Φοίβου Ήμελλου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Άγγελο Φραντζή ως Πρόεδρο και ως μέλη τους/τις: Ορφέα Αυγουστίδη, ηθοποιό, Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδότρια (εκδ. Δώμα), Πόλυ Λυκούργου, κριτικό κινηματογράφου και Βίκυ Μίχα, παραγωγό.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και η Κριτική Επιτροπής θα απονείμει τα εξής βραβεία: 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής  το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας τo οποίo συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United*.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την υποστήριξη του τμήματος σεναρίου του Ant1 Media Lab.

Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας τα οποία συνοδεύονται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

Onassis Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.

Πρόκειται για βραβείο ανάπτυξης (development), με την έννοια ότι προσφέρεται μεν ως επιβράβευση μιας συγκεκριμένης ταινίας αλλά θεωρείται μία οικονομική ενίσχυση του επόμενου έργου του/της σκηνοθέτη/-ίδας (δικής του/της επιλογής), και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατά τα πρότυπα των διεθνών και εγχώριων βραβείων ανάπτυξης. 

Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνίζονται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας, θα εξαιρεθούν από την βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες μικρού μήκους  έχουν λάβει κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα θα έχουν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

* Crew United

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με την Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα ως Crew United Greece (https://www.crew-united.com/el/).

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ της διοργάνωσης την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και AUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTwitter. 

Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-09-01 17:01:30  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  «Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

  «Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

  Αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρει για μια μοναδική προβολή στο σινεμά το αριστούργημα του Ρόμπερτ Όλτμαν. Και μάλιστα πρόκειται για επετειακή προβολή, με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Μην το χάσετε.

  Οι Κριτικές Επιτροπές των Διεθνών τμημάτων του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας

  Οι Κριτικές Επιτροπές των Διεθνών τμημάτων του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας

  Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας καλωσορίζει τις κριτικές επιτροπές των διεθνών τμημάτων με προέδρους τον έγκριτο κριτικό κινηματογράφου των Variety, Guardian Γκάι Λοτζ (Διεθνές Διαγωνιστικό) και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv, Κάριν Ρίβκιντ Σεγκάλ (Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ).

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη σε επετειακή προβολή

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη σε επετειακή προβολή

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει με ιδιαίτερη συγκίνηση την επετειακή προβολή 10 χρόνων του κύκνειου άσματος του αγαπημένου σκηνοθέτη και συναδέλφου Νίκου Τριανταφυλλίδη 'Οι Αισθηματίες' την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο ΑΣΤΟΡ (20:00) παρουσία των ηθοποιών και λοιπών συντελεστών.

  Masterclass Φατίχ Ακίν και δωρεάν ειδικές προβολές στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Masterclass Φατίχ Ακίν και δωρεάν ειδικές προβολές στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Ένας αγαπημένος δημιουργός δίνει mastersclass με αντικείμενο τη σκηνοθεσία και αυτή είναι μόνο μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις ειδικές προβολές με ελεύθερη είσοδο που σας περιμένουν στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας.

  Welcome to the Pleasuredome: Οι άγριες κινηματογραφικές μέρες (και νύχτες) του θρυλικού Scala στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Welcome to the Pleasuredome: Οι άγριες κινηματογραφικές μέρες (και νύχτες) του θρυλικού Scala στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  14 ταινίες που καθρεφτίζουν τα 14 χρόνια λειτουργίας της θρυλικότερης κινηματογραφικής αίθουσας του Λονδίνου, θα προβληθούν σε ένα αφιέρωμα για την απόλαυση του σινεμά και την ευτυχία της αίθουσας.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Συγκινητική τελετή έναρξης με «Past Lives» και Αλμοδόβαρ

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Συγκινητική τελετή έναρξης με «Past Lives» και Αλμοδόβαρ

  Με λαμπερές παρουσίες και σύνθημα την αγάπη (και τις πολλαπλές μορφές της στη ζωή μας) πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα και με αθρόα προσέλευση την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 η Τελετή Έναρξης του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ.