Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΓΚΑΙ ΛΟΤΖ, κριτικός κινηματογράφου - Πρόεδρος
POKA-YIO, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων
ΑΝΑΙΣ ΕΜΕΡΙ, διευθύντρια του Geneva International Film Festival
ΚΡΙΣΤΕΛ ΓΙΟΥΝΕΣ, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions
ΣΙΑΜΑΚ ΕΤΕΜΑΝΤΙ, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Τα διεθνή βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER.

 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award
HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ | HOW TO HAVE SEX by Molly Manning Walker

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex.»

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City of Athens Best Director Award
20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν | 20,000 SPECIES OF BEES by Estibaliz Urresola Solaguren

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών.»

 

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award
ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ της Λούνα Κάρμουν | HOARD by Luna Carmoon

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Όλοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε..... Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο.»

 

Ειδική Μνεία | Special Mention
ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ του Άντονι Σιμ | RICEBOY SLEEPS by Anthony Shim

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια.»

 

Ειδική Μνεία | Special Mention
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ του Τιμ Κρούγκερ | UNIVERSAL THEORY by Timm Kröger

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«For its scope and cinematic achievement depicting Europe through a picturesque and mashed-up past the special mention goes to Theory of Everything.»

 

Fischer Audience Award
TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands :

«Ακόμη μια χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη μια χρονιά και για τη Fischer. Η πιο σινεφίλ μπίρα, στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης! Δύο εβδομάδες, 150 ταινίες και 7 εμβληματικοί κινηματογράφοι όπου χιλιάδες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους.

Για 29η χρονιά, ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο, πάντα με οδηγό την τέχνη, την έμπνευση και με ιστορίες που πρέπει να ακουστούν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Fischer, ήταν και φέτος μέρος αυτής της εμπειρίας δίνοντας φωνή στο κοινό μέσα από το Βραβείο Κοινού Fischer ώστε να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή των σινεφίλ, καθώς φέτος συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας πάνω από 40.000 θεατές.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την διοργάνωση του Φεστιβάλ, έναν διαχρονικό και εμβληματικό κινηματογραφικό θεσμό που δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι το σινεμά για την πόλη μας και εμάς τους ίδιους.

Τέλος, ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες, για τη δημιουργία όλων αυτών των ξεχωριστών ιστοριών που κατάφεραν να μας συνεπάρουν και να μας ταξιδέψουν».

 

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Greek Film Critics Association Award
ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί | TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

 

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.      

To ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Φεστιβάλ βρείτε ΕΔΩ.

 

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFF, AIFF Instagram, Cinemagazine Instagram, Twitter.  


Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-07 17:06:23  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Oι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τη συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» σε πανελλήνια πρώτη προβολή - εμπειρία

  Oι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τη συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» σε πανελλήνια πρώτη προβολή - εμπειρία

  Η Spentzos Film και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών στο πλαίσιο μιας πραγματικά ξεχωριστής πρώτης προβολής που θα γίνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον. Λεπτομέρειες ακολουθούν.

  «The Last Picture Show»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν 7 αποχαιρετιστήριες προβολές στο ΙΝΤΕΑΛ

  «The Last Picture Show»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν 7 αποχαιρετιστήριες προβολές στο ΙΝΤΕΑΛ

  Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποχαιρετά το πολυαγαπημένο ΙΝΤΕΑΛ με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο, με 7 αποχαιρετιστήριες προβολές - γεγονός!

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με μεγάλο χορηγό τη Nova, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα ΤΡΙΑΝΤΗ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα. Η 29η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με αθρόα προσέλευση του κοινού στις αίθουσες.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

  Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

  Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 'Ελληνικές Μικρές Ιστορίες' του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.