Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Τετάρτη 20 Ιουλίου - A Space Story

Οι περιπέτειες του χώρου, των αποστάσεων, των περιόδων, των διαστημάτων και του διαστήματος θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σημείο αιχμής στο 1ο Athens Open Air Film Festival.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συνεχίζουν τις καλοκαιρινές αστικές περιηγήσεις, με σκοπό την επανασύνδεση του πολίτη με το καθημερινό του περιβάλλον και την επανοικειοποίησή του πανέμορφου αστικού τοπίου, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της πόλης. Υπό τη σκέπη του Athens Open Air Film Festival και μετά από μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και επιτυχημένη πρώτη τελετή, το φεστιβάλ που γεμίζει την πόλη με εικόνες τα τελευταία 16 χρόνια προετοιμάζει τους flaneurs και τους λάτρεις της πρωτεύουσας, για μια μύηση στον κόσμο του διαστήματος!

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής σύγχρονης ελεκτρόνικα, Κωνσταντίνος Βήτα κήρυξε επισήμως την έναρξη του φεστιβάλ, ντύνοντας τις εικόνες του αξεπέραστου Μπάστερ Κίτον, με ρομαντικά ηχοτοπία ηλεκτρονικής αγάπης. Σειρά τώρα παίρνει το «διάστημα»

*Space/speis/: διάστημα, κενό, χώρος, απόσταση, θέση, τόπος, περίοδος, χρονικό διάστημα, διάστημα (στο πληκτρολόγιο), myspace.com.*

Οι περιπέτειες του χώρου, των αποστάσεων, των περιόδων, των διαστημάτων και του διαστήματος θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σημείο αιχμής στο 1ο Athens Open Air Film Festival. Σε μια πειραματική προβολή (κινούμενων) εικόνων και (μουσικών) ήχων, 12 πρωτοποριακές ταινίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα (του Ζορζ Μελιές, του Μαν Ρει, του Μαρσέλ Ντισάν, του Ζαν Πενλεβέ, του Τσάρλς Βιντορ και άλλων) συναντούν τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του «Αγγέλου Κυρίου» και των «Φανταστικών Ήχων».

«Αυτά που μας χωρίζουν είναι αυτά ακριβώς που μας ενώνουν, ενώ οι αποστάσεις υπάρχουν όσο υπάρχουμε κι εμείς για να τις συντηρούμε. Ή να τις καταργούμε. Χώροι ελεύθεροι και ανοιχτοί (open space) αλλά και χώροι κρυφοί ανάμεσα στις λέξεις και τα νοήματα (space between lines and words). Διαστήματα χρονικά (within a space of two years) και διαστήματα κενά».

Οι δυο μουσικοί, ειδικοί προσκεκλημένοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, δημιουργούν ένα ηχητικό space έξω από τις βουβές κινούμενες εικόνες, αυτοσχεδιάζοντας μουσικά και συνομιλώντας ζωντανά σε όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής προβολής. Όλα αυτά, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης που ενώ βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, καταφέρνει να κρύβεται επιμελώς, διατηρώντας ανέπαφη τη ρομαντική της αίγλη.

* Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 21:30, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης *  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2011-07-19 13:29:56  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

  Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

  Τέσσερις ταινίες που έκαναν sold out προβολές στη φετινή διοργάνωση, επιστρέφουν την Δευτέρα για ρίξουν την αυλαία των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

  Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού. Η 27η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γεμάτα, θερινά και κλειστά, σινεμά με ασφάλεια και απέδειξε ότι το κοινό μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στις αίθουσες και να απολαύσει τη μοναδική, συλλογική κινηματογραφική εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

  Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Χρυσή Αθηνά στη «Νύχτα της Φωτιάς» και στο «Faya Dayi» στα Διαγωνιστικά Τμήματα του φεστιβάλ

  Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Χρυσή Αθηνά στη «Νύχτα της Φωτιάς» και στο «Faya Dayi» στα Διαγωνιστικά Τμήματα του φεστιβάλ

  Με την Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο Σκηνοθεσίας στη 'Νύχτα της Φωτιάς' στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα και τη Χρυσή Αθηνά στο 'Faya Dayi' στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Ficition, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

  Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Στο «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου η Χρυσή Αθηνά στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

  Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Στο «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου η Χρυσή Αθηνά στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

  Μετά από 9 ημέρες προβολών, οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες ολοκλήρωσαν το Διαγωνιστικό τους τμήμα και απένειμαν τα βραβεία τους σήμερα στην Τελετή Λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου

  H 'Γαλλική Αποστολή' του Γουές Άντερσον, όλες οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ σε Διεθνές Διαγωνιστικό, Ντοκιμαντέρ και ελληνικές μικρού μήκους, τα αριστουργήματα του Όρσον Γουέλς ('Το Άγγιγμα του Κακού', 'Οι Υπέροχοι Άμπερσονς') και η νέα ταινία του Μπεν Γουίτλο, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Κυριακής 3 Οκτωβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10).

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου

  Κλασικός και απαραίτητος Όρσον Γουέλς, το πολυαναμενόμενο 'Dune' του Ντενί Βιλνέβ, η νέα ταινία του Μπερτράν Μαντικό, η 'Πένθιμη Παρέλαση των Ρόδων' ως επιστέγασμα του αφιερώματος 'Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters', το τμήμα 'Μουσικη και Φιλμ' και το 'Μπάντι Γκάι' και το 'Sisters With Transistors' αποτελούν τα highlights του προγράμματος του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9-3/10).