Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Επιφοίτηση

Ενα εξαιρετικά σύνθετο φιλμ, η «Επιφοίτηση» είναι περίπλοκη τόσο στην ανάπτυξη του θέματός της όσο και στους φιλμικούς της τρόπους. Βαθιά υπαρξιακή, θέτει κατά μέτωπο τα μεγάλα ερωτήματα μέσα από τη διαδρομή του νεαρού ήρωά της, Φράντιζεκ, από τα 20 ως τα 30 χρόνια του, σαν να ήταν μοντέλο-υπόδειγμα.

Ενα εξαιρετικά σύνθετο φιλμ, η «Επιφοίτηση» είναι περίπλοκη τόσο στην ανάπτυξη του θέματός της όσο και στους φιλμικούς της τρόπους. Βαθιά υπαρξιακή, θέτει κατά μέτωπο τα μεγάλα ερωτήματα μέσα από τη διαδρομή του νεαρού ήρωά της, Φράντιζεκ, από τα 20 ως τα 30 χρόνια του, σαν να ήταν μοντέλο-υπόδειγμα. Γιατί ζούμε; Τι θα μας συνδράμει για να φτάσουμε στην ανθρώπινη ολοκλήρωση, στην ενεργό συμμετοχή μας στο κοινωνικό-ιστορικό γίγνεσθαι και στην προσωπική ευτυχία;

O νεαρός σπουδαστής Φυσικής, μέσα από τις αναταράξεις του έρωτα και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του φίλου του, χάνει την πίστη του στην απερίφραστη αλήθεια της επιστήμης και αναζητεί τη ζωή αλλού. Ο Πολωνός Κριστόφ Ζανούσι επιβεβαιώνεται ως ένας επίκαιρος και καίριος ηθικός και φιλοσοφικός δημιουργός με αυτό το διαχρονικό διαμάντι του cinéma vérité, που συνιστά μια εξαιρετική επίδειξη ευφυΐας ενώ συγχρόνως υποδεικνύει ότι ο ορθολογισμός δεν μπορεί να αποκλείσει τη διαίσθηση και το μυστήριο. Γ. Μπ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Illumination / Iluminacja

Σκηνοθεσία / Director: Krzysztof Zanussi

Σενάριο / Screenwriter: Krzysztof Zanussi

Φωτογραφία / DoP: Edward Klosinski

Μουσική / Music: Wojciech Kilar

Μοντάζ / Editor: Urszula Sliwinska

Ηθοποιοί / Principal Cast: Stanislaw Latallo, Malgorzata Pritulak Monika Dzienisiewicz-Olbrychska, Edward Zebrowski

Πολωνία / Poland
1973
Εγχρωμο / Color
91’
Πολωνικά / Polish

* Προβάλλεται στις 28 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Carte Blanche στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο

  Carte Blanche στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο

  Η Αιχμάλωτος της Ερήμου

  Η Αιχμάλωτος της Ερήμου

  Ο Ίθαν (Τζον Γουέιν) επιστρέφει μετά τον αμερικανικό εμφύλιο στην απομονωμένη φάρμα της οικογένειας του αδελφού του. Ομως είναι ο γυρισμός ενός πικρόχολου ήρωα, ενός Οδυσσέα σε μια Ιθάκη, όπου δεν μπορεί να ενσωματωθεί. Οταν η ανιψιά του απαχθεί από Ινδιάνους, ο Ιθαν θα κάνει σκοπό της ζωής του να την βρει, μετατρέποντας την αποστολή του σε εμμονή.

  Beau Travail

  Beau Travail

  Η Κλερ Ντενί εμπνέεται ελεύθερα από την περίφημη νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ 'Μπίλι Μπαντ' και από δύο ποιήματά του, για να δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο σε υπερένταση, ένα συναρπαστικό μπαλέτο σωμάτων και εικόνων, αντροπάλεμα παθών, παρακολουθώντας μια μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί.

  Η Στρατηγική της Αράχνης

  Η Στρατηγική της Αράχνης

  Σε αυτή τη θαυμάσια δημιουργία του που σχηματίζει ένα ιδεατό δίπτυχο με τον δικό του 'Κονφορμίστα', ο Μπερτολούτσι στοχάζεται πάνω στην υπαρξιακή κρίση των νεαρών αστών στο σταυροδρόμι της Ιστορίας σε μία από τις σημαντικότερες αλλά λιγότερο φημισμένες ταινίες της φιλμογραφίας του.

  Pather Panchali

  Pather Panchali

  Ο Σατιαζίτ Ρέι στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ζωντανεύει ένα χωριό της Βεγγάλης στην αρχή του 20ου αιώνα, με κέντρο μια φτωχική οικογένεια, που αγωνίζεται να επιβιώσει. Καταγράφει την παράδοση αλλά και μια νέα πανανθρώπινη συνείδηση. Οι παλιές συνήθειες, τα ήθη, οι δοξασίες επιζούν σε αρχαϊκή ακινησία, όμως κατά βάθος έχει ξεκινήσει μια κρίσιμη μεταμόρφωση.