Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Carte Blanche στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο

Οι Νύχτες Πρεμιέρας αναβιώνουν τη μυθική εκπομπή «Κινηματογραφική Λέσχη» του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου στην ΕΤ-1 που ανάθρεψε πολλές γενιές σινεφίλ επί 30 ολόκληρα χρόνια. Ο κριτικός διαλέγει πέντε συν ένα αριστουργήματα του κινηματογράφου, που δεν είναι πάντα οικεία στο μεγάλο κοινό, γράφει γι' αυτά και τα παρουσιάζει ζωντανά στο φεστιβάλ.

Τα φιλμ εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα της 7ης τέχνης διαχρονικά και διαπολιτισμικά: Από την Ινδία του 1955 και τη «γέννηση» του μεγαλύτερου σκηνοθέτη της, Σατιαζίτ Ρέι («Pather Panchali») ως την Αμερική του 1956, το γουέστερν και το ζενίθ του απέραντου Τζον Φορντ («Η Αιχμάλωτος της Ερήμου»).

Από τον περίτεχνο μπορχεσικό (αλλά και μαρξιστικό) λαβύρινθο του πρωτοποριακού Ιταλού Μπερνάρντο Μπερτολούτσι («Η Στρατηγική της Αράχνης», 1969) ως την τυραννισμένη υπαρξιακή μεταφυσική του σπουδαίου Πολωνού Κριστόφ Ζανούσι («Επιφοίτηση», 1972) και το συγκλονιστικό δοκίμιο του κορυφαίου Αλέν Ρενέ για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως («Νύχτα και Καταχνιά», 1955).

Και, ως επιστέγασμα, ένα θεμελιακό και απόλυτα άγνωστο έργο της σύγχρονης εποχής - η χορογραφία των σωμάτων και του φωτός, η ποίηση της πάθους στην Αφρική της Γαλλίδας Κλερ Ντενί («Beau Travail», 1999).



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Αιχμάλωτος της Ερήμου

    Η Αιχμάλωτος της Ερήμου

    Ο Ίθαν (Τζον Γουέιν) επιστρέφει μετά τον αμερικανικό εμφύλιο στην απομονωμένη φάρμα της οικογένειας του αδελφού του. Ομως είναι ο γυρισμός ενός πικρόχολου ήρωα, ενός Οδυσσέα σε μια Ιθάκη, όπου δεν μπορεί να ενσωματωθεί. Οταν η ανιψιά του απαχθεί από Ινδιάνους, ο Ιθαν θα κάνει σκοπό της ζωής του να την βρει, μετατρέποντας την αποστολή του σε εμμονή.

    Beau Travail

    Beau Travail

    Η Κλερ Ντενί εμπνέεται ελεύθερα από την περίφημη νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ 'Μπίλι Μπαντ' και από δύο ποιήματά του, για να δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο σε υπερένταση, ένα συναρπαστικό μπαλέτο σωμάτων και εικόνων, αντροπάλεμα παθών, παρακολουθώντας μια μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί.

    Η Στρατηγική της Αράχνης

    Η Στρατηγική της Αράχνης

    Σε αυτή τη θαυμάσια δημιουργία του που σχηματίζει ένα ιδεατό δίπτυχο με τον δικό του 'Κονφορμίστα', ο Μπερτολούτσι στοχάζεται πάνω στην υπαρξιακή κρίση των νεαρών αστών στο σταυροδρόμι της Ιστορίας σε μία από τις σημαντικότερες αλλά λιγότερο φημισμένες ταινίες της φιλμογραφίας του.

    Επιφοίτηση

    Επιφοίτηση

    Ενα εξαιρετικά σύνθετο φιλμ, η 'Επιφοίτηση' είναι περίπλοκη τόσο στην ανάπτυξη του θέματός της όσο και στους φιλμικούς της τρόπους. Βαθιά υπαρξιακή, θέτει κατά μέτωπο τα μεγάλα ερωτήματα μέσα από τη διαδρομή του νεαρού ήρωά της, Φράντιζεκ, από τα 20 ως τα 30 χρόνια του, σαν να ήταν μοντέλο-υπόδειγμα.

    Pather Panchali

    Pather Panchali

    Ο Σατιαζίτ Ρέι στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ζωντανεύει ένα χωριό της Βεγγάλης στην αρχή του 20ου αιώνα, με κέντρο μια φτωχική οικογένεια, που αγωνίζεται να επιβιώσει. Καταγράφει την παράδοση αλλά και μια νέα πανανθρώπινη συνείδηση. Οι παλιές συνήθειες, τα ήθη, οι δοξασίες επιζούν σε αρχαϊκή ακινησία, όμως κατά βάθος έχει ξεκινήσει μια κρίσιμη μεταμόρφωση.