Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο ΤΖΙΜΙ ΣΤΗ ΣΑΪΓΚΟΝ / JIMMY IN SAIGON

02/10/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ
03/10/22, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Η αναψηλάφηση του μυστηριώδους θανάτου του μεγάλου αδελφού του στη Σαϊγκόν το ‘72, όπου αρχικά είχε βρεθεί ως φαντάρος, αποτελεί για τον Πίτερ ΜακΝτάουελ κάτι περισσότερο από ένα προσωπικό στοίχημα απέναντι στο αναπάντητο παιδικό του «γιατί;». Μέσα από εκατοντάδες γράμματα του αδικοχαμένου Τζίμι, συνεντεύξεις με φίλους και συγγενείς, κι ένα φορτισμένο ταξίδι αποκαλύψεων σε Γαλλία και Βιετνάμ, σχηματίζεται ένα μοναδικό ελεγειακό ντοκιμαντέρ που σπάει θαρραλέα ένα οικογενειακό πένθος δεκαετιών, συνυφασμένο με το ταμπού της σεξουαλικότητας του εκλιπόντος. Εκεί όπου το συλλογικό τραύμα του Βιετνάμ συναντά εκείνο της απώλειας ενός αγαπημένου, η επούλωση έρχεται μέσα από την ανασύσταση μιας διαδρομής που βρίσκει επιτέλους τη χαμένη της δικαίωση.


ΗΠΑ / 2022 / ΕΓΧΡΩΜΟ / DCP / 89’ / ΑΓΓΛΙΚΑ, ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ

Τι είναι το «Jimmy in Saigon»; Είναι η ιστορία της έρευνας του Πίτερ ΜακΝτάουελ για τον αδελφό που έχασε το 1972 υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο Βιετνάμ κατά την διάρκεια του πολέμου; Είναι μια αντιπολεμική υπενθύμιση; Είναι άραγε το μονοπάτι που χαράζει εξαρχής κάποιος για να ενώσει τις τελείες και να υποστυλώσει ένα οικογενειακό οικοδόμημα που τρεμοστέκει μόλις αντέχοντας τα τραύματά του; Είναι ακόμα-ακόμα η αναζωπύρωση μιας «αμαρτωλής» ερωτικής σχέσης; Όλα αυτά και κάτι ακόμα: Είναι η κινηματογραφική πεμπτουσία, σε μορφή ντοκιμαντέρ, που αναδεύει τη λήθη, χρωματίζει ξέθωρες ψηφίδες, ανάβει μεμιάς όλα τα κεριά των εκλιπόντων και ζωντανεύει εντός μας τον αναζητούμενο χαμένο χρόνο. Ένα αλησμόνητο τανγκό φαντασμάτων, μια λίαν συγκινητική υπενθύμιση ότι οι ιστορίες που λέγονται, υπάρχουν. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Peter McDowell
ΣΕΝΑΡΙΟ: Peter McDowell
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bret Hamilton, Erin Harper, John Isberg, Eric Macey, Peter McDowell, Adam Singer
ΜΟΥΣΙΚΗ: John McDowell, Sabina Sciubba
ΜΟΝΤΑΖ: Kelly Creedon, Liz Kaar

ΠΙΤΕΡ ΜΑΚΝΤΑΟΥΕΛ
Σκηνοθέτης και παραγωγός, γεννημένος στις ΗΠΑ το 1967. Παρήγαγε επαγγελματικά παραστάσεις όπερας, ενώ έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους, εκ των οποίων η μια, «I Dream of Dorothy», γνώρισε φεστιβαλική αναγνώριση παγκοσμίως. Διδάσκει συγκέντρωση πόρων για κινηματογραφικές παραγωγές και αυτό είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2022 Jimmy in Saigon


        ONLINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές