Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΤΑΡΑΞΙΕΣ! / TRAMPS!

Ξεπήδησαν τέλη των 70s, από τις στάχτες της πανκ και τις πιο σκυθρωπές γειτονιές του Λονδίνου, για να δείξουν στον κόσμο γύρω τους πώς να ονειρεύεται, πώς να δημιουργεί, πώς να διασκεδάζει, πώς να απελευθερώνεται. Φαντασμαγορικά πλάσματα της νύχτας, queer δανδήδες που λάτρευαν τον Μπόουι και το εξεζητημένο ντύσιμο, οι Νεορομαντικοί δημιούργησαν ένα βραχύβιο αλλά σαρωτικό πολιτιστικό κίνημα που επέδρασε μεταμορφωτικά στη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη μόδα και σύστησε το underground στις μάζες πριν ανοίξει φτερά και πετάξει μακριά από τη γκρίζα θατσερική Αγγλία. Αυτή είναι η ιστορία τους.


ΚΑΝΑΔΑΣ / 2022 / ΕΓΧΡΩΜΟ / DCP / 103’ / ΑΓΓΛΙΚΑ

Στην άλλη μεριά του πάνκικου μηδενισμού της δύσης των βρετανικών ‘70ς, ήταν τα Blitz Kids. Το 4G μιας εποχής (Grand, Glamorous, Glittery και Gay – αν και όλοι καλοδεχούμενοι ήταν, αρκεί να...δοκίμαζαν την στιλιστική φαντασία), τρελό παιδί των Μπόουι και Roxy Music, υπήρξε υπόστρωμα των New Romantics που κυρίευσαν την ποπ ενός μέρους του ’80, στην πραγματικότητα όμως ήταν κάτι πολύ παραπάνω: Ήταν μια άτυπη κοινότητα των λαϊκών στρωμάτων, που από εξουθενωτική δημιουργικότητα και περίλαμπρο joie de vivre ανθοφορούσε ακατάπαυστα καλλιτεχνία και περιληπτική αισιοδοξία. Χορευτές, μουσικοί, dj, make up και performance καλλιτέχνες, σχεδιαστές ρούχων κι αξεσουάρ, συνέθεσαν μια όαση υποκουλτούρας στα λονδρέζικα κλαμπ, που λαβώθηκε βίαια από την επιδημία του AIDS, αλλά και την καπιταλιστική υιοθεσία από το κυρίως ρεύμα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kevin Hegge
ΣΕΝΑΡΙΟ: Kevin Hegge
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jack Reynolds
ΜΟΥΣΙΚΗ: Matthew Simms, Verity Susman
ΜΟΝΤΑΖ: Neil Cavalier

ΚΕΒΙΝ ΧΕΓΚΙ
Καναδός δημιουργός, επιμελητής και δημοσιογράφος. Το έργο του συνίσταται κυρίως στην καταγραφή της υποκουλτούρας και των καλλιτεχνικών κινημάτων, προσπαθώντας να προκαλέσει την επαναδιατύπωση της ιστορίας, της πολιτικής και της σεξουαλικότητας. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2022 Tramps!
2012 She Said Boom: The Story of Fifth Column



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές