Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Las Meninas


Μια τετραμελής οικογένεια ζει στα προάστια, σε μια πολυτελή βίλα η οποία μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι με καθρέφτες μοιάζει με μια τεράστια εικαστική εγκατάσταση. Ασθενικός εκ φύσεως, ο τριαντάχρονος γιος της οικογένειας χρησιμοποιεί την κατάστασή του ώστε να μανιπουλάρει και να τρομοκρατεί τους υπόλοιπους. Η φρίκη καταλαμβάνει το πολυτελές οίκημα όχι με τους όρους ενός κλασικού οικογενειακού δράματος, αλλά με τη μορφή ενός ερεθιστικού παιχνιδιού με τις αισθήσεις του θεατή, ενός έργου τέχνης που θυμίζει τις νεκρές φύσεις του 17ου αιώνα και το σινεμά του Ντέρεκ Τζάρμαν. Ο Ιχορ Ποντόλτσακ μεταγγίζει την εμπειρία του από τις εικαστικές τέχνες σ’ ένα τολμηρό πείραμα, ένα πανέμορφο παζλ που καλεί τον θεατή να ενώσει τα κομμάτια. Συμμετοχή στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

 

Σκηνοθεσία: Ihor Podolchak, Dean Karr
Σενάριο: Ihor Podolchak
Φωτογραφία: Serhiy Mykhalchuk
Μοντάζ: Ihor Podolchak
Ηθοποιοί: Mykola Veresen, Lyubov Tymoshevska, Hanna Yarovenko, Dmytro Chernyavsky

 

Ουκρανία, Εγχρωμο
Ουκρανικά, 99’
Σκηνοθέτης:

Ihor Podolchak

Γεννήθηκε το 1962 στην Ουκρανία. Η δουλειά του ως εικαστικού καλλιτέχνη έχει εκτεθεί σε 26 μουσεία και δημόσιες συλλογές παγκοσμίως. Το Las Meninas είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Φιλμογραφία
2008 Las Meninas

Dean Karr

Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Εχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο για τους Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Duran Duran, Marilyn Manson και άλλους και έχει αναδειχθεί επανειλημμένα νικητής των βραβείων MTV. Συν-δημιουργός του μουσικού κομματιού του Las Meninas.

Φιλμογραφία
2008 Las Meninas