Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Στιγκ Λάρσον: Ο Άνθρωπος που Έπαιζε με τη Φωτιά / Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire

Πριν δημιουργήσει την best seller σειρά που μας έδωσε το «Κορίτσι με το Τατουάζ», η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 90 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και εμπνεύσει πολυάριθμες ταινίες, ο Στιγκ Λάρσον υπήρξε ο αφοσιωμένος θιασώτης της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ένας άνθρωπος που αψήφησε τις απειλές θανάτου για να εκθέσει τις νεοναζιστικές ομάδες της πατρίδας του. Με τις προδιαγραφές ενός θρίλερ που θα μπορούσε να είχε γράψει ο ίδιος, το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ συστήνει έναν θαρραλέο άνδρα του οποίου η ηθική πυξίδα τον οδήγησε να προστατεύει τις αρχές της δημοκρατίας από εκείνους που την απείλησαν. Προλογίζει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης


ΣΟΥΗΔΙΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 99΄ | ΣΟΥΗΔΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ

Πίσω από την αποθέωση του (πολιτικότατου) «Μιλένιουμ», το ντοκιμαντέρ του Γκέοργκσον αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στο μυαλό του άγνωστου Στιγκ Λάρσον. Ενός ανθρώπου που εκτός από δημιουργός μιας σειράς βιβλίων που ανανέωσε ένα λογοτεχνικό είδος, υπήρξε ένας σκεπτικός, εμβριθής μελετητής – και η πλευρά του αυτή βάθυνε και την τριλογία. Η Δημοκρατία για τον Λάρσον είναι ένα ανθρωπιστικά αναγκαίο πολίτευμα, μια απόλυτα ευαίσθητη συνθήκη που πρέπει να ισχυροποιείται.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά την άγνωστη αλλά μανιακά προσηλωμένη πλευρά του Λάρσον που ερεύνησε την ακροδεξιά ευρωπαϊκή ιστορία και παθογένεια. Το έκανε αποφεύγοντας ξύλινα αντανακλαστικά που θέριεψαν αντί να ξεριζώσουν το φαινόμενο. Εμπεριστατωμένο, ελεύθερο ιδεοληψιών και λαϊκισμού, έντιμο απέναντι στην μνήμη του έργου ενός μαχητή εκλιπόντα, το ντοκιμαντέρ ρίχνει αιχμηρό φως σε μια ζωή που ήταν σύντομη, ήταν όμως και πανάκριβα δικαιολογημένη. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Henrik Georgsson
ΣΕΝΑΡΙΟ: Henrik Georgsson
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Anders Bohman, Sven Lindahl
ΜΟΥΣΙΚΗ: Andreas Mattsson
ΜΟΝΤΑΖ: Olof Berglind

ΧΕΝΡΙΚ ΓΚΕΟΡΓΚΣΟΝ
54χρονος Σουηδός σκηνοθέτης. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Δράμα, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη. Η δουλειά του για την τηλεόραση τον έχει εγκαθιδρύσει, με πιο γνωστή και σημαντική του στιγμή το τηλεοπτικό «Bridge» καθώς και επεισόδια στα «Βαλάντερ» και «Μαρτσέλα».

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2019 Stieg Larsson: The Man who Played with Fire
2008 LasseMajas Detektivbyrå - Kameleontens Hämnd
2005 Sandor Slash Ida



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS