Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Υβ Σεν Λοράν: Υστερόγραφο / Celebration

Το πολύκροτο ντοκιμαντέρ για τον Υβ Σεν Λοράν που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα βλέπαμε. Όχι μόνο γιατί φωτίζει αθέατες πλευρές της ζωής και της καριέρας του σχεδιαστή, με αφορμή την τελευταία επίδειξη μόδας που έκανε ποτέ, ούτε επειδή αποτελεί κάλλιστα την βγαλμένη από τη ζωή απάντηση στην «Αόρατη Κλωστή». Αλλά κυρίως γιατί ο συνεταίρος και σύντροφός του είχε απαγορεύσει την προβολή του φιλμ. Μέχρι τώρα.


ΓΑΛΛΙΑ | 2007 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 73΄ | ΓΑΛΛΙΚΑ

Η τελευταία κολεξιόν του τελευταίου της κλασικής κομψότητας. Η εντομολογική παρατήρηση πάνω στον Yβ-Σεν Λοράν, έναν ερημίτη - έρμαιο του «αυτισμού» και των συνεπειών μιας ταραχώδους ζωής. Η διεισδυτική μελέτη πάνω στον «άνθρωπο του βασιλιά», τον Πιερ Μπερζέ (που απαγόρευσε, όσο ζούσε, την ταινία), επιχειρηματία, σύντροφο του Λοράν ως το 1976 και άγρυπνο φρουρό της κληρονομιάς ενός Οίκου που κι ο ίδιος έδωσε τη ζωή του να γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Με σάουντρακ λες την ακοή κάποιου που δεν ακούει πια ανθρώπινους ήχους, κάμερα-στυλό που καταγράφει ένα βασίλειο στην ακμή του (εργάτριες μέλισσες, μοντέλα και «άυλοι» παρατρεχάμενοι του ηγεμόνα) και στιγμές κατά τις οποίες ο φακός συλλαμβάνει σ’ ένα μαγικό κάδρο τις ακριβείς 1000 λέξεις μιας σχέσης-γόρδιου δεσμού, η δουλειά του Μεϊρού είναι ο ορισμός του ντοκιμαντέρ που περιγράφει, ανατέμνει και συμπεραίνει δίχως στιγμή να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον επηρεάζοντας το αποτύπωμα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Olivier Meyrou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jean-Marc Bouzou, Florian Bouchet
ΜΟΝΤΑΖ: Cathie Dambel

ΟΛΙΒΙΕ ΜΕΪΡΟΥ
Γάλλος σκηνοθέτης, γεννημένος το 1966. Σπούδασε στη Γαλλία Φιλολογία κι Επικοινωνία και στη συνέχεια Σινεμά στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πληθώρα ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει σειρά ντοκιμαντέρ ενώ το «Beyond Hatred» (2006) κέρδισε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2013 Parade
2011 Acrobat
2009 L' Avocat du Diable
2007 Celebration
2006 Beyond Hatred



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS