Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Πάθος της Άννα Μανιάνι / The Passion of Anna Magnani

Λατρευτικό πορτρέτο μιας απίθανης γυναίκας, η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες και θρυμματίζοντας τα ανδρικών καταβολών γυναικεία πρότυπα, απογείωσε ερμηνευτικά ταινίες σκηνοθετών όπως οι Ροσελίνι, Βισκόντι, Παζολίνι και Λουμέτ, θριαμβεύοντας μέχρι και στα Όσκαρ.


Διπλή προβολή με την ταινία «Η Αγάπη» (Love, 1948, 78') του Ρομπέρτο Ροσελίνι (Ειδικές Προβολές)

ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 60΄ | ΙΤΑΛΙΚΑ

Όπως λέει και ο Μαστρογιάνι κάποια στιγμή, «η Μανιάνι είναι η μεγαλύτερή μας ηθοποιός. Ζητώ συγγνώμη από τις κυρίες μας, αλλά έτσι είναι». Έτσι είναι, ακριβώς. Η ανεξέλεγκτη φλόγα της, η τελειοθηρία, το εγκαυματικό πάθος της για ρεαλισμό είναι απλά περιγραφές. Η ίδια, στον εντυπωσιακό δισταγμό της να απαντήσει αν είναι καλή ηθοποιός («τι θα πει ηθοποιός, καλλιτέχνις είμαι») περικλείει την αλήθεια: Ένας άνθρωπος χτυπημένος από τις συγκυρίες της ζωής, μια ρηξικέλευθη παρουσία που όρισε, και κατά κάποιον τρόπο γέννησε, την μεταπολεμική Ιταλία, μια συναρπαστική γυναίκα που δεν έμοιασε ποτέ στα ανδρικών καταβολών γυναικεία πρότυπα.

Υπό μορφή λατρευτικού γράμματος, το ντοκιμαντέρ του Ενρίκο Τσερασουόλο σκιαγραφεί, με ύψιστη περιφρόνηση στο κουτσομπολιό, το πορτρέτο μιας χώρας, ενός σινεμά και μιας Γυναίκας που σημαδεύει ανεξίτηλα την κινηματογραφική ιστορία. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Enrico Cerasuolo
ΣΕΝΑΡΙΟ: Enrico Cerasuolo
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Marco Pasquini
ΜΟΝΤΑΖ: Marco Duretti

ΕΝΡΙΚΟ ΤΣΕΡΑΣΟΥΟΛΟ
Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, γεννημένος στην Βενετία το 1968. Έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία, Σενάριο, Πολιτικές Επιστήμες και Σύγχρονη Ιστορία. Ιδρυτής της Zenit Arti Audiovisive το 1992, μέσω της οποίας έχει δημιουργήσει πολλά ντοκιμαντέρ, πολλά εκ των οποίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που έχουν παιχθεί και βραβευθεί διεθνώς.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 La Passione di Anna Magnani
2014 Ultima Chiamata
2008 The Hidden Face of Fear
2006 Checosamanca
2004 L'Enigma del Sonno



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS