Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΧΑΡΟΛΝΤ ΚΑΙ ΜΟΝΤ / HAROLD AND MAUDE

Το 1971 ο μετέπειτα καταξιωμένος σκηνοθέτης των «Shampoo» και «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» πίστεψε τόσο πολύ στον τρελό έρωτα ενός καταθλιπτικού νεαρού με μια θεοπάλαβη 80χρονη, ώστε να τον αποτυπώσει σε μια από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες εκείνης της δεκαετίας. Μόνο που το «Χάρολντ και Μοντ» δεν επρόκειτο να αποτελέσει απλά μια μαύρη κωμωδία ή ένα αναρχικό love story, αλλά ένα αντικομφορμιστικό και εν τέλει αναζωογονητικό εγκώμιο στην ελευθεριότητα και τη χαρά της ζωής. Διαχρονικό cult movie, μεταλλαγμένο ρομάντζο για όσους απεχθάνονται τα ρομάντζα, φιλμ με τη δύναμη να συγκινεί ακόμη και σήμερα. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει η Νίκη Τζούδα.


ΗΠΑ | 1971 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 91' |  ΑΓΓΛΙΚΑ 

Ο δυτικός πολιτισμός, όπως τον φτιάξαμε, φοβάται και σοκάρεται (ακόμα, κι όμως!) από τις γυναίκες, το σεξ, το γήρας και τον θάνατο. Το «Χάρολντ και Μοντ» αποκαθιστά και τα τέσσερα. Και στην καρδιά της αντικουλτούρας, του τέλους του «καλοκαιριού της αγάπης» και του Βιετνάμ, άρθρωσε λόγο απέναντι σε ηλικιακά, πατριαρχικά, σεξουαλικά και υπαρξιστικά ταμπού. Λόγο που ακόμα και σήμερα θα ξεγλιστρά, θα προκαλεί και θα πονά το κεφάλι και την καρδιά του αληθινού συντηρητισμού.

Μέσω της (και ερωτικής) γνωριμίας ενός 20χρονου και μιας 80χρονης, ο Άσμπι σκηνοθέτησε μια ξεκαρδιστική μαύρη σάτιρα, ένα ταξικό σχόλιο, ένα πολύμορφα αναρχικό έδεσμα και το πιο «ανάρμοστο» love story του σινεμά. Ενδεχομένως, η πιο επαναστατική ταινία-τρόπου ζωής που έγινε ποτέ. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hal Ashby
ΣΕΝΑΡΙΟ: Colin Higgins
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: John A. Alonzo
ΜΟΝΤΑΖ: William A. Sawyer, Edward Warschilka
​ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner

ΧΑΛ ΑΣΜΠΙ (1929-1988)
Σκηνοθέτης και μοντέρ, νευραλγική, αν και εντυπωσιακά παραγνωρισμένη, φιγούρα του Νέου Χόλιγουντ. Ξεκίνησε από το μοντάζ, τελειοποίησε την τέχνη του δίπλα στον Νόρμαν Τζούισον, φτάνοντας σε δύο οσκαρικές υποψηφιότητες. Το σκηνοθετικό έργο του στην δεκαετία του ’70 αποτελεί μνημείο άξιο ανακάλυψης.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
1986 8 Million Ways to Die
1985 The Slugger's Wife
1982 Lookin' to Get Out
1980 Second-Hand Hearts
1979 Being There
1978 Coming Home
1976 Bound for Glory
1975 Shampoo
1973 The Last Detail
1971 Harold and Maude
1970 The Landlord



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Carte Blanche στο Περιοδικό ΒΑΒΕΛ