Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΑΜΠΕΡ / COLONEL CHABERT

Έχοντας αναρρώσει από έναν παρολίγον θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο των Ναπολεόντειων πολέμων, ένας συνταγματάρχης επιστρέφει στο Παρίσι για να βρει τη χήρα του παντρεμένη και την περιουσία του στο έλεος του νέου της συζύγου. Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν συγκρούονται μέχρις εσχάτων για την τιμή, το χρήμα και μια αλήθεια που δεν είναι πάντα αυτονόητη, σε ένα φιλμ-ορόσημο της τελευταίας λαμπρής περιόδου του γαλλικού σινεμά, το οποίο σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου διευθυντή φωτογραφίας Ιβ Ανζελό («Μια Καρδιά το Χειμώνα») και μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων του Μπαλζάκ στη μεγάλη οθόνη. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει ο Χρήστος Ξανθάκης.


ΓΑΛΛΙΑ | 1994 | ΕΓΧΡΩΜΟ | 35mm | 106' | ΓΑΛΛΙΚΑ 

Ένας συνταγματάρχης του Ναπολέοντα, θεωρούμενος επίσημα νεκρός, επιστρέφει για να διεκδικήσει το όνομα και την περιουσία του. Η γυναίκα του όμως έχει παντρευτεί ξανά, έναν κοινωνικό αναρριχητή της αποκατεστημένης μοναρχίας του Λουδοβίκου του 18ου, έχει δύο παιδιά και πρώτα δυσπιστεί κι έπειτα διστάζει να συγκατανεύσει.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ, το ντεμπούτο του σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας Ιβ Ανζελό, είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της τελευταίας, ως σήμερα, μεγάλης περιόδου του γαλλικού σινεμά. Με μια εκλεκτή διανομή, προεξάρχοντος του μεγαλειώδους Ντεπαρτιέ, ο Ανζελό κινηματογραφεί την κοινωνική παρακμή της γαλλικής Παλινόρθωσης, αλλά και την ηθική σήψη της ανθρώπινης φύσης μέσα από αμφισημίες, αινίγματα και μια ενδεικτική μεγάλου σινεμά υπογράμμιση πάνωστην απόσταση του φαινομένου από την πραγματικότητα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yves Angelo
ΣΕΝΑΡΙΟ: Yves Angelo, Jean Cosmos, Véronique Lagrange
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Bernard Lutic
ΜΟΝΤΑΖ: Thierry Derocles
​ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Fabrice Luchini, André Dussollier, Daniel Prevost

ΙΒ ΑΝΖΕΛΟ
Γάλλος διευθυντής φωτογραφίας και μετέπειτα σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννημένος το 1956. Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λουί-Λιμιέ, την δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο, στο Παρίσι. Έχει τρία Βραβεία Σεζάρ Φωτογραφίας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2015 Too Close to Our Son
2005 Grey Souls
2002 At My Finger Tips
1998 Stolen Life
1997 An Air So Pure
1994 Colonel Chabert



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Carte Blanche στο Περιοδικό ΒΑΒΕΛ