Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αυτοί Που Έμειναν στο Αλέπο / Last Men In Aleppo

Καθώς οι βομβαρδισμοί στη Συρία μαίνονται, μια ομάδα απλών πολιτών αποφασίζει να μην εγκαταλείψει το Αλέπο και αναλαμβάνει τον απεγκλωβισμό των κατοίκων από τα συντρίμμια μιας πάλαι ποτέ υπέροχης πόλης. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς για αυτό το συνταρακτικό χρονικό μιας μάχης που όσο άνιση και αν αρχικά φάνταζε, κάποιοι έμειναν εκεί για να τη δώσουν.

Last Men In Aleppo

Στα πέντε χρόνια του εμφυλίου πολέμου που έχει διαλύσει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Συρίας, μια ομάδα πολιτών ψάχνει κάτω από συντρίμμια, εκεί όπου κάποτε υπήρχαν πλατείες και κτίρια, για να σώσει όσους χτύπησαν οι βόμβες.

Η κάμερα του Φιράς Φαγιάντ ακολουθεί την ομάδα «Λευκά Κράνη», που από το 2013 έχει αναλάβει να διασώσει τον άμαχο πληθυσμό της χώρας, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Χαλέπι και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των συμμετεχόντων. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς, κερδίζοντας, πέρα από το πρώτο βραβείο του τμήματος διεθνών ντοκιμαντέρ, την εκτίμηση του παγκόσμιου φεστιβαλικού κυκλώματος, καταγράφοντας μια θριαμβευτική πορεία τους επόμενους μήνες.

Σκηνοθεσία: Feras Fayyad
Φωτογραφία: Fadi al Halabi, Thaer Mohammed, Mojahed Abo Al Joud
Μουσική: Karsten Fundal
Μοντάζ: Steen Johannessen, Michael Bauer

Δανία, Συρία | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 104’ | Αραβικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction