Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης / Nine Lives: Cats in Istanbul

Αγαπάτε τις γάτες; Δεν έχει καμία σημασία. Ανέλπιστη καλλιτεχνική κι εισπρακτική επιτυχία, το ντοκιμαντέρ της Σέιντα Τορούν παρουσιάζει εννιά συνεντεύξεις κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, οι ζωές των οποίων άλλαξαν χάρη στα αγαπημένα τετράποδα. Μιάου!

Kedi

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ταινίας είναι οι γάτες της που απασχολούν την οθόνη σε μακρόσυρτα μοντάζ ικανά να σε καταστήσουν αλλεργικό. Πότε υιοθετώντας την οπτική των τετράποδων που περπατούν στο δρόμο και πότε ανεβάζοντας την κάμερα ψηλά στον ουρανό, η πρωτοεμφανιζόμενη Σέιντα Τορούν πετυχαίνει ένα high end ραβασάκι για την πόλη που γεννήθηκε.

Το ενδιαφέρον για όσους δεν συγκινούνται από εναέρια πλάνα και «ροζ μυτούλες», οδηγούν εννέα βαθιά ανθρώπινες ιστορίες. Κάποιες θυμίζουν εξομολογήσεις και άλλες αφηγούνται μικρά αστικά θαύματα - για τα οποία επενέβη φυσικά μια γάτα. Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ένα φιλμικό αξιοπερίεργο που δικαιώθηκε στις αίθουσες με τον πιο εμφατικό τρόπο (λέγε με και κάποια εκατομμύρια δολάρια). Αφήστε λοιπόν τις αναστολές σας και γουργουρίστε στους νωχελικούς ρυθμούς της πιο ενοχικά απολαυστικής ταινίας που θα βρείτε σ' αυτό το πρόγραμμα.

Σκηνοθεσία: Ceyda Torun
Φωτογραφία: Alp Korfali, Charlie Wuppermann
Μουσική: Kira Fontana
Μοντάζ: Mo Stoebe
Εμφανίζονται: Bulent Ustun

Τουρκία, ΗΠΑ | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 79’ | Τουρκικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction