Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ποιος Τράβηξε την Σκανδάλη; / Did You Wonder Who Fired the Gun?

Έχοντας την υποψία πως ο προπάππος του δολοφόνησε αναίτια έναν μαύρο στην Αλαμπάμα του 1946, ο Τράβις Γουίλκερσον ξεκινά μια έρευνα που σκαλίζει το σκιώδες οικογενειακό του παρελθόν, το οποίο συνδέεται με την Ιστορία μιας ολόκληρης χώρας και μιας ρατσιστικής κληρονομιάς που παραμένει ανθεκτική. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Did-You-Wonder Who Fired The Gun

Ο Τράβις Γουίλκερσον που το Sight & Sound χαρακτήρισε ως την «πολιτική συνείδηση του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά στον 21ο αιώνα», υιοθετεί τον ρόλο ντετέκτιβ-αφηγητή και μέσα από ένα νουάρ αποχρώσεων voice over, στηλιτεύει τον ρατσισμό στον αμερικανικό νότο και το παρελθόν της οικογένειάς του.

Μέσα από ασπρόμαυρα κάδρα που λερώνονται απ’ το κόκκινο του αίματος, η έρευνά του αξιοποιεί ανατριχιαστικά home videos και ανώνυμες πληροφορίες και τελικά τον οδηγεί στον τάφο του Μπιλ Σπαν, ενός αφροαμερικάνου που δολοφόνήθηκε από τον προπάππου του. Μέσα από φολκ τραγούδια και το lyric video του «Hell You Talmbout», η συλλογική ενοχή ενός έθνους μετατρέπεται σε ένα συγκλονιστικό singalong που καλεί τον θεατή να ξεσηκωθεί απέναντι σε μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Σινεμά οξύ, ευθύ, επιθετικό, απροκάλυπτα στρατευμένο... Με μία λέξη, απαραίτητο.

Σκηνοθεσία: Travis Wilkerson
Σενάριο: Travis Wilkerson
Φωτογραφία: Travis Wilkerson
Μοντάζ: Travis Wilkerson

ΗΠΑ | 2017 | Έγχρωμο & Ασπρόμαυρο | DCP | 90’ | Αγγλικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction