Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τα Δεινά της Θάλασσας / Sea Sorrow

Μια νοερή διαδρομή από το Λονδίνο στο Αιγαίο κι από τον Σέξπηρ στους προσφυγικούς καταυλισμούς με παιδιά που άφησαν τις οικογένειές τους μια ήπειρο μακριά. Μέσα από τις μνήμες χρόνων, προσωπικές μαρτυρίες και με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, η βραβευμένη με Όσκαρ και επιφανής ακτιβίστρια Βανέσα Ρέντγκρεϊβ σκηνοθετεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τη σύγχρονη μεταναστευτική και προσφυγική τραγωδία. Παρουσία της σκηνοθέτιδας Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και του Ιδρυτή του «Safe Passage», Λόρδου Άλφρεντ Νταμπς. Προλογίζει και συμμετέχει η Μιμή Ντενίση.

Sea Sorrow

Ξεκινώντας απ' τις παιδικές της αναμνήσεις και φτάνοντας μέχρι τα -αυτονόητα για το θέμα- πλάνα από μία αγωνιώδη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο, η Ρέντγκρεϊβ πλέκει ένα οπτικό δοκίμιο που ξεπερνάει την σύγχρονη προσφυγική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη τις αφηγήσεις του πνευματικού συνοδοιπόρου της Λόρδου Άλφρεντ Νταμπς, ακόμη και κάποιες αναχρονιστικές αναφορές σε μια προπολεμική φιλελεύθερη ρητορική, προκύπτει ένα ζήτημα παλιό όσο και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απολύτως συγκροτημένη διαλεκτική που πετυχαίνει να αναπτύξει, κόντρα στις φορτισμένες προσωπικές μαρτυρίες και τα πλάνα παιδιών σε καταυλισμούς, την οδηγεί ακόμη πιο βαθιά, στις απαρχές της δυτικής κουλτούρας: ο Ρέιφ Φάινς ερμηνεύει ένα κομμάτι από την «Τρικυμία» του Σέξπηρ. Τα λόγια του Πρόσπερου στην κόρη του Μιράντα ακούγονται πλέον ανατριχιαστικά κυριολεκτικά. Παρουσία της σκηνοθέτιδας Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και του Ιδρυτή του «Safe Passage», Λόρδου Άλφρεντ Νταμπς. Προλογίζει και συμμετέχει η Μιμή Ντενίση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές, τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και το «Safe Passage».

Ειδικές τιμές εισιτηρίων: 6€, 12€, 20€

Προπώληση εισιτηρίων προβολής
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται διαδικτυακά, στο Viva.gr και στα παρακάτω σημεία πώλησης:

- στις συνεργαζόμενες Aίθουσες του Φεστιβάλ, με μετρητά και χρέωση κάρτας
Δαναός 1 & 2 (Κηφισίας και Πανόρμου)
Όπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57)

- στο Γραφείο Τύπου και Υποδοχής του Φεστιβάλ, στο Aegean Omiros College (Πανεπιστημίου 17, ισόγειο), μόνο με χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, από τις 11.00 έως και τις 18.00

ΔΕΝ θα πωλούνται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ούτε διαδικτυακά, ούτε στο ταμείο του.

Tα έσοδα της προβολής θα ενισχύσουν τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και το «Safe Passage».

Σκηνοθεσία: Vanessa Redgrave
Φωτογραφία: Andrew Dearden
Μοντάζ: Folasade Oyeleye
Εμφανίζονται: Ralph Fiennes, Emma Thompson, Vanessa Redgrave, Martin Sherman, Alfred Dubs

Ην. Βασίλειο | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 72’ | Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ιταλικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction