Χωρίς Αγάπη / Loveless

26/9/2017, 22:00, Δαναός 1

Ο Μπόρις και η Ζένια συγκρούονται για την κηδεμονία του δωδεκάχρονου γιου τους, μόνο που και οι δύο προσπαθούν να τον ξεφορτωθούν γιατί είναι και οι δύο ανίκανοι να τον μεγαλώσουν. Όταν κάποια μέρα αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός έχει εξαφανιστεί, απευθύνονται στις Αρχές για τον εντοπισμό του. Αυτό που ξεκινά ως ένα μπεργκμανικό οικογενειακό δράμα, μετατρέπεται μαεστρικά από τον σκηνοθέτη του «Λεβιάθαν» σε ένα βραδυφλεγές θρίλερ μυστηρίου μέσα από το οποίο ο Σβιάγκιντσεφ εξαπολύει τα πυρά του κατά της σημερινής Ρωσίας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Loveless

Καθώς η σχέση τους οδεύει στο τέλος, ο Μπόρις και η Ζένια συγκρούονται για το ποιός θα αναλάβει την κηδεμονία του 12χρονου γιου τους, Αλιόσα. Το οξύμωρο της αντιπαράθεσης έγκειται στο ότι κανένας δεν επιθυμεί να πάρει την επιμέλεια του παιδιού, με αποτέλεσμα οι δυο τους να σκαρφίζονται κάθε πιθανή δικαιολογία για να το ξεφορτωθούν. Μετά από μια μέρα έντασης, οι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους γονείς, αντιλαμβάνονται ότι το παιδί έχει εξαφανιστεί και ειδοποιούν τις αρχές που ξεκινούν την επιχείρηση ανεύρεσης του μικρού Αλιόσα.

Έτσι, ενώ το «Loveless» ξεκινάει ως ένα μπεργκμανικής υφής οικογενειακό δράμα με αριστοτεχνικά γραμμένους διαλόγους και πειστικές ερμηνείες, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα βραδυφλεγές θρίλερ μυστηρίου, φτιαγμένο από την στόφα των ταινιών που σε κρατούν καρφωμένο στο κάθισμα του σινεμά.

Σκηνοθεσία: Andrey Zvyagintsev
Σενάριο: Andrey Zvyagintsev, Oleg Negin
Φωτογραφία: Mikhail Krichman
Μουσική: Evgeny Galperin, Sacha Galperine
Μοντάζ: Anna Mass
Ηθοποιοί: Maryana Spivak, Alexey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasilyeva, Andris Keishs, Alexey Fateev

Ρωσία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία | 2017 | Έγχρωμο| DCP | 127' | Ρώσικα