Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Γουρούνια και Θωρηκτά

Καθώς τα αμερικανικά πλοία συρρέουν στο υπό κατοχή λιμάνι της Γιοκοσούκα, ένας χαοτικός μικρόκοσμος από διεφθαρμένους επιχειρηματίες, αδίστακτους μαφιόζους, μαυραγορίτες και πόρνες πασχίζουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την παρουσία των Αμερικανών.

Καθώς τα αμερικανικά πλοία συρρέουν στο υπό κατοχή λιμάνι της Γιοκοσούκα, ένας χαοτικός μικρόκοσμος από διεφθαρμένους επιχειρηματίες, αδίστακτους μαφιόζους, μαυραγορίτες και πόρνες πασχίζουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την παρουσία των Αμερικανών. Ανάμεσά τους, ο νεαρός Κίντα αναζητά το μέλλον του ως τελευταίος τροχός της αμάξης της τοπικής γιακούζα, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της τη φροντίδα μιας φάρμας γουρουνιών, ενώ η φίλη του, Χαρούκο, μοιάζει αποφασισμένη να ξεφύγει από τη δική της μοίρα, που επιβάλλει την εκπόρνευσή της ή την πώλησή της ως ερωμένη κάποιου Αμερικανού αξιωματούχου. Γεμάτη μαύρο χιούμορ, ευρηματική σκηνοθεσία και καταιγιστικό ρυθμό, αυτή η άγρια σάτιρα, που έκανε διάσημο τον Σοχέι Ιμαμούρα, αποτελεί επιτομή των στυλιστικών χαρακτηριστικών του σκηνοθέτη, αγκαλιάζοντας τους περιθωριακούς ήρωές της παρά τα ελαττώματά τους. Σχολιάζοντας καυστικά τη δυτική παρέμβαση στη μεταπολεμική Ιαπωνία, αλλά και την απροκάλυπτη εμπορευματοποίησή της από τους συμπατριώτες του, ο Ιμαμούρα κρατά ζωντανή μία αχτίδα ελπίδας για όσους

Εναλλακτικοί τίτλοι: Buta to Gunkan / Pigs and Battleships

Σκηνοθεσία / Director: Shôhei Imamura

Σενάριο / Screenwriter: Hisashi Yamauchi

Φωτογραφία / DoP: Shinsaku Himeda

Μουσική / Music: Toshiro Mayuzumi

Ηθοποιοί / Principal Cast: Hiroyuki Nagato, Jitsuko Yoshimura, Masao Mishima, Tetsuro Tamba

Ιαπωνία / Japan

1961

Ασπρόμαυρο / B&W

108'

Ιαπωνικά / Japanese

* Προβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 23 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-07-31 18:37:20



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    100 χρόνια Nikkatsu

    100 χρόνια Nikkatsu

    Σαρωτικά αντιπολεμικά έπη, αναρχικές νεανικές ταινίες, εκκεντρικά σοφτ πορνό, ιδιοφυείς κοινωνικές σάτιρες, στυλιζαρισμένα γκανγκστερικά νουάρ και στοιχειωμένες πινελιές τρόμου: η πλούσια και γεμάτη προκλήσεις ιστορία του παλαιότερου κινηματογραφικού στούντιο της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι ενδεικτική της καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας ολόκληρου του ιαπωνικού σινεμά.

    Χάρισμα

    Χάρισμα

    Έπειτα από μία υπόθεση ομηρίας που καταλήγει σε τραγωδία, ο αστυνομικός Γκόρο εξαναγκάζεται σε υποχρεωτική άδεια. Χαμένος στις ενοχές του, θα περιπλανηθεί σε ένα απομονωμένο δάσος γεμάτο άρρωστα φυτά και μολυσμένα ρυάκια. Φτάνοντας σε ένα ξέφωτο όπου δεσπόζει ένα μυστηριώδες δέντρο (το Χάρισμα του τίτλου), θα γίνει μάρτυρας μιας μάχης γύρω από αυτό το σπάνιο αλλά επικίνδυνο είδος, που μοιάζει να δηλητηριάζει τα πάντα γύρω του.

    Η Άρπα της Βιρμανίας

    Η Άρπα της Βιρμανίας

    Τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα σύνταγμα του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στην Μπούρμα και βρίσκει τη γαλήνη μέσα από τη μουσική. Αποκομμένος από τους συντρόφους του, ένας αγνοούμενος στρατιώτης και δεινός αρπιστής που θεωρείται νεκρός, μεταμφιέζεται σε Βουδιστή μοναχό.

    Φονική Επιθυμία

    Φονική Επιθυμία

    Πιστή σύζυγος, υπάκουη νύφη και στοργική μητέρα, η απλοϊκή Σαντάκο δέχεται στωικά τη μοίρα της ως παραδοσιακή Γιαπωνέζα, μέλος μίας πατριαρχικής κοινωνίας. Μέχρι που μια μέρα, δέχεται την επίθεση ενός άγνωστου εισβολέα μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

    Άγρια Νιάτα

    Άγρια Νιάτα

    Κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού, ο Νάτσου θα μυήσει τον μικρότερο αδερφό του, Χάρου, στο ηδονιστικό σύμπαν της παρέας του, μιας ομάδας νεαρών, περιπλανώμενων μεταξύ χαρτοπαιξίας, ανούσιων ερωτοτροπιών και ατέρμονης νυχτερινής διασκέδασης.

    Λάσπη και Στρατιώτες

    Λάσπη και Στρατιώτες

    Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιαπωνικός στρατός εισχωρεί στην κινεζική ενδοχώρα, προελαύνοντας μέσα από ανώνυμα χωριά και παλεύοντας με την εξάντληση, τα φυσικά εμπόδια, τη μόνιμη αίσθηση απειλής και την ίδια την παράλογη φύση του πολέμου.