Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Shoah

26/9/2015, 15:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εννέα ώρες προσωπικών εξομολογήσεων από επιζώντες του Ολοκαυτώματος, βασανισμένους αλλά και πρώην ναζί βασανιστές. Ντοκιμαντέρ-μαραθώνιος, σινεμά-μαρτυρία, έργο-ιστορική παρακαταθήκη. Το σπαραχτικό αριστούργημα που γυριζόταν επί 11 χρόνια σε 14 χώρες, προβάλλεται χωρίς περικοπές με αφορμή την 30ή επέτειο της πρεμιέρας του.

Έντεκα χρόνια ταξίδευε τον κόσμο ο σκηνοθέτης Κλοντ Λανζμάν αναζητώντας επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να τους πείσει να του εκμυστηρευτούν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους. Από τις 350 ώρες συνεντεύξεων που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε αυτό το μνημειώδες φιλμ που καταγράφει βήμα προς βήμα έναν (ακόμη και σήμερα) αδιανόητο μηχανισμό ανθρώπινης εξόντωσης, δίχως όμως να καταφεύγει στο παραμικρό αρχειακό υλικό. 

Ο Λανζμάν σκοπίμως δεν χρησιμοποιεί κανένα πλάνο του παρελθόντος. Αγκιστρωμένος μέχρι τέλους στο παρόν, προσηλώνεται στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του και αφήνει όλη τη φρίκη να ξετυλιχθεί μέσα από τις λέξεις τους, τα βιώματα που ανακινούν με τη μνήμη τους. Τίποτα παραπάνω δε μοιάζει αναγκαίο. Ο θεατής σχηματίζει την εμπειρία μέσα στο μυαλό του, καθώς ο Λανζμάν υπερβαίνει τις διηγήσεις φρίκης, οργής και θρήνου για να συντάξει μια μνημειώδη ιστορική κατάθεση και συνάμα μια από τις σημαντικότερες φιλμικές μαρτυρίες στα χρονικά της έβδομης τέχνης. 


Shoah - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Claude Lanzmann
Σενάριο / Screenwriter
Claude Lanzmann
Φωτογραφία / DoP
Dominique Chapuis, Jimmy Glasberg
William Lubchansky, Franz Lustig
Μουσική / Music
Bernard Aubouy, Michel Vionnet
Μοντάζ / Editor
Ziva Postec, Anna Ruiz

Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο / France, United Kingdom
1985
Εγχρωμο / Color
Ψηφιακή Προβολή / Digital Screening
500'
Γαλλικά, Εβραϊκά, Γερμανικά, Αγγλικά, Γίντις, Πολωνικά / French, Hebrew, German, English, Yiddish, Polish  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-18 16:10:36  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Διάβαση Τυφλών / Blind Crossing

  Διάβαση Τυφλών / Blind Crossing

  Δύο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες έχουν όμως ένα κοινό σημείο. Αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Μία ταινία που ξεκίνησε σαν ιστορία για δύο τυφλούς μαφιόζους, μετατράπηκε στο πιο τρυφερό ντοκιμαντέρ. Δωρεάν προβολή.

  Βραβευμένες Ελληνικές Μικρού Μήκους Ταινίες

  Βραβευμένες Ελληνικές Μικρού Μήκους Ταινίες

  Οι βραβευμένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, συγκεντρωμένες σε μία προβολή.

  Προβολή Βραβευμένης Ταινίας

  Προβολή Βραβευμένης Ταινίας

  Μετά την ανακοίνωση των βραβείων του Φεστιβάλ και την ολοκλήρωση της Τελετής Λήξης, μπορείτε να δείτε μία από τις ταινίες που έχει μόλις βραβευτεί.

  Ζαν Ντιλμάν / Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles

  Ζαν Ντιλμάν / Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles

  Ριζοσπαστική καταγραφή της καθημερινότητας μιας χήρας που εκτελεί χρέη νοικοκυράς και πόρνης ταυτόχρονα, το έργο-τομή της πρωτοποριακής Γαλλίδας δημιουργού συγκαταλέγεται στις πενήντα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία του περιοδικού Sight and Sound και λίστες πολυάριθμων κριτικών ανά τον κόσμο. Η επετειακή προβολή για τα 40ά γενέθλια του φιλμ γίνεται με ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια.

  Μικρά Αγγλία / Little England

  Μικρά Αγγλία / Little England

  Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική προβολή. Η βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH).