Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μπούνταντεμπ Ντασγκούπτα: Η άλλη πλευρά του ινδικού κινηματογράφου


Για το δυτικό κοινό οι ταινίες του Μπούνταντεμπ Ντασγκούπτα με τα τοπία που κόβουν την ανάσα και τις πολύχρωμες ενδυμασίες αναδίδουν έναν αναπόφευκτο εξωτισμό. Στην πραγματικότητα, όμως, δε θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τα στερεότυπα του Μπόλιγουντ με τα υπερβολικά μελοδράματα και τα παραφορτωμένα με κλισέ μιούζικαλ. Αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης, ο Ντασγκούπτα έχει αφομοιώσει στο κινηματογραφικό του έργο επιρροές όχι μονάχα από τις τέχνες αυτές αλλά και μια ανυπέρβλητη γνώση των εικαστικών τεχνών, διακριτή στα απαράμιλλης ομορφιάς πλάνα και τις ατμοσφαιρικές συνθέσεις του.

Ο κινηματογράφος του θίγει φλέγοντα ζητήματα και κοινωνικές πληγές της σύγχρονης ινδικής -και όχι μόνο- ιστορίας αλλά με έναν τρόπο που απέχει μακράν από την κοινωνική καταγγελία. Ο λυρισμός και ο σουρεαλισμός, το ανάλαφρο χιούμορ και η σπάνια κινηματογραφική οικονομία προσδίδουν στο έργο του τα χαρακτηριστικά ενός ιδιοσυγκρασιακού δημιουργού που ακόμη και η συχνή σύγκριση με τον μεγάλο Ινδό σκηνοθέτη Σατγιαζίτ Ρέι δεν μπορεί να περιγράψει.

Ο μυστικισμός που αποπνέουν ταινίες, όπως το αιθέριο «A Tale Of A Naughty» και το αινιγματικό «The Wrestlers» ταιριάζει απόλυτα στο μυστήριο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Η αίσθηση του ταξιδιού δεσπόζει κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι ήρωες του βασανίζονται από επίμονα όνειρα φυγής και χιμαιρικές αναζητήσεις. Κάποιοι βρίσκουν το δρόμο προς την εκπλήρωσή τους, κάποιοι άλλοι συνθλίβονται από το βάρος των επιθυμιών τους. Πάντοτε όμως μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας στολίζει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο το φινάλε των ταινιών του, ακόμη κι εκεί, όπου η βία και η τραγωδία φαινομενικά κυριαρχούν.

 

Θανάσης ΠατσαβόςΦιλμογραφία

2007 The Voyeurs (Ami, Yasin Arr Amar Madhubala)
2005 Memories in the Mist (Kaalpurush)
2004 Chased by Dreams (Swapner Din)
2002 A Tale of a Naughty Girl (Mondo Meyer Upakhyan)
2000 The Wrestlers (Uttara)
1996 Red Door (Lal Darja)
1993 Shelter of the Wings (Charachar)
1992 Their Story (Tahader Katha)
1989 The Tiger Man (Bagh Bahadur)
1988 The Return (Phera)
1984 Blind Alley (Andhi Gali)
1982 Seasons Memoir (Seet Grismer Smriti)
1981 Crossroads (Grihajuddha)
1979 Bitter Morsel (Neem Annapurna)
1978 Distance (Duratwa)