Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αφιέρωμα Moving Future

Ο Δημήτρης Αληθεινός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, επέλεξε έντεκα ταινίες -μεσαίου και μικρού μήκους- για την τέχνη: ντοκιμαντέρ για τον Φουτουρισμό, τον Αμερικάνο ζωγράφο Εντουαρντ Χόπερ, αλλά και τα ελληνικά «Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα» -πρώτη ταινία της Αντουανέτας Αγγελίδη- και το μικρού μήκους «Yellow Fieber» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το οποίο διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Η Μπιενάλε της Αθήνας, η σημαντικότερη περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η οποία φέτος θα έχει τίτλο «Ομόνοια»- επέλεξε να παρουσιάσει το κινηματογραφικό πρότζεκτ «Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή».

Παράλληλα η Ντοκουμέντα, η μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στον κόσμο που γίνεται στο Κάσελ της Γερμανίας από το 1955, αποφάσισε ότι το 2017, και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο στην γενέτειρα πόλη της, αλλά και στην Αθήνα. Στο αφιέρωμα Moving Future συμμετέχει με μία ειδική προβολή για τη θρυλική έκθεση Ντοκουμέντα 4 του 1968.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-19 21:02:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή / Occupy, Resist, Produce

  Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή / Occupy, Resist, Produce

  Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015?2017 'ΟΜΟΝΟΙΑ', η σημαντικότερη περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, παρουσιάζει το ακόλουθο τολμηρό κινηματογραφικό τρίπτυχο που έχει θέμα την ανάδυση εναλλακτικών οικονομιών. Οι τρεις μικρές ταινίες που θα παρουσιαστούν ακολουθούν τους εργαζόμενους τριών εργοστασίων, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν το εργασιακό καθεστώς με δική τους διαχείριση.

  Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα / Ιdeés fixes / Diesirae

  Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα / Ιdeés fixes / Diesirae

  Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της αβάν γκαρντ δημιουργού πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος στη σύγχρονη τέχνη προσεγγίζοντας το φύλο ως αισθητική κατασκευή και όχι ως φορέα κάποιας προδιαγραμμένης μοίρας. Από τα σπουδαιότερα δείγματα της ελληνικής κινηματογραφικής πρωτοπορίας.

  Η Επανάσταση του Φουτουρισμού / Art/Life: The Futurism Revolution

  Η Επανάσταση του Φουτουρισμού / Art/Life: The Futurism Revolution

  Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον φουτουρισμό. Το ιταλικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα που λάτρεψε την ταχύτητα και τις μηχανές και διακήρυξε ότι 'ένα αυτοκίνητο είναι ωραιότερο από τη Νίκη της Σαμοθράκης'.

  Documenta 4

  Documenta 4

  Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη θρυλική έκθεση Ντοκουμέντα 4 του 1968 η οποία, στον απόηχο των πολιτικών γεγονότων εκείνης της χρονιάς, γέννησε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιφατικά ερωτήματα για την σύγχρονη τέχνη. Η μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο- που γίνεται στο Κάσελ της Γερμανίας από το 1955- αποφάσισε, ότι το 2017 και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο στην γενέτειρα πόλη της, αλλά και στην Αθήνα. Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Άνταμ Τσίμτσικ θα συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή.

  Βλέποντας τον Χόπερ / Hopper Vu Par

  Βλέποντας τον Χόπερ / Hopper Vu Par

  Οκτώ Ευρωπαίοι σκηνοθέτες μετουσιώνουν σε ισάριθμα φιλμάκια φημισμένους πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ, ο καθένας με το ξεχωριστό βλέμμα του. Η απόλυτη επιστολή αγάπης στον κορυφαίο εκπρόσωπο του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη.