Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε / The Treasure of the Sierra Madre

27/9/2017, 17:30, Δαναός 1

Τρεις άνδρες ανακαλύπτουν φλέβα χρυσού στο Μεξικό, αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους εξωτερικούς εχθρούς τους, αλλά ξεχνούν τον μεγαλύτερο αυτών: την απληστία που τους μετατρέπει σταδιακά σε ανθρωπόμορφα τέρατα. Από τις πιο κυνικές ταινίες που έγιναν ποτέ, ο «Θησαυρός» κέρδισε Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γουόλτερ Χιούστον, πατέρα του σκηνοθέτη. Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

The Treasure Of Sierra Madre

Η ταινία που ο Τζακ Γουόρνερ φώναζε περήφανα (μετά τις φωνές του για τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό) πως ήταν η καλύτερη που έκανε ποτέ το στούντιό του, γυρίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, σε απομονωμένη περιοχή του Μεξικού και κατέγραψε με ανατριχιαστικό τρόπο την κατάρρευση στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ένας άνθρωπος κυριευμένος από την απληστία.

Τρεις τυχοδιώκτες αναζητούν χρυσό σε περιοχή που έχει υποδείξει ο γηραιότερος αυτών και μετά τα πρώτα ευρήματα συγκρούονται με όσους τους πλησιάζουν ενώ παράλληλα διαταράσσονται οι μεταξύ τους σχέσεις, κυρίως λόγω της αδυναμίας ενός από τους πιο μισανθρωπικούς χαρακτήρες που εμφανίστηκαν ποτέ στο σινεμά (εξαιρετικός ο Μπόγκαρτ στο ρόλο του) να διαχειριστεί τις ισορροπίες, τυφλωμένος από την προοπτική του εύκολου και γρήγορου κέρδους.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: John Huston, B. Traven (novel)
Φωτογραφία: Ted D. McCord
Μουσική: Max Steiner
Μοντάζ: Owen Marks
Ηθοποιοί: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett, Alfonso Bedoya

ΗΠΑ | 1948 | Ασπρόμαυρο | DCP | 126’ | Αγγλικά, Ισπανικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-10 00:00:00